Важни въпроси при наемане на апартамент

07/05/2017, 12:53:31
Оценка 4.6 от общо 48 гласа
07/05/2017
Важни въпроси при наемане на апартамент

Ако ви предстои наемане на имот, вижте кои са нещата, на които задължително трябва да обърнете внимание преди да подпишете договора:

Проучете кварталът – локацията е най – важното нещо за всяко жилище. Най – добре е да се ориентирате към определени райони преди да започнете търсенето. Изискванията на всеки са различни, но най - общо се свеждат до близост до работното място, училището, детската градина. Наличие на добра инфраструктура, спирки на градски транспорт, подходящи условия за отглеждане на деца. Разбира се един от първите фактори е и финансовият, а именно – цената на жлищата в дадения квартал. Ако ви предстои оглед на имот, проучете добре конкретния район, в който се намира. Интересувайте се дали е прекалено шумно, какви институции, заведения и магазини има в района, както и възможности за придвижване до други точки на града. Разпитайте и съседите и вижте тяхното поведение.

Входната врата – сигурността е едно от най – важните неща в един апартамент. Обърнете внимание на входната врата, дали се заключва добре, сигурна ли е, при нужда обсъдете вариант със собственика за поставяне на по – надеждни ключалки.

Изолация и състояние на прозорците – качествената изолация и дограма са от съществено значение за енергийната ефективност на всяко жилище и са пряко свързани с вашите сметки за отопление и охлаждане. Обърнете внимание на това дали жилището е санирано, какво е състоянието на дограмата, дали прозорците се отварят и затварят без проблем.

Банята – банята е едно от помещенията, които се ремонтират най – трудно, основно защото по време на ремонтните дейсности тя става неизплозваема, което създава големи неудобства на живеещите в жилището. Затова обърнете внимание на нейното състояние, вижте как изглеждат плочките, душът, мивката и тоалетната трябва да се изправни. Огледайте за следи от течове.

Подовите настилки – важно е състоянието и на подовите настилки в апаратамента. Огледайте паркетът или ламинатът дали скърцат, дали имат хлътнали или надигнати части. Ако настилката не ви допада като визия или пък е твърде студена обмислете дали бихте купили килими, които да държат по – топло, а и да направят жилището по – уютно.

Осветлението – за да бъде едно жилище приятно за живеене, то трябва да разполага с достатъчно осветление. Вижте състоянието на осветителните тела, както дали в апартамента влиза достатъчно количество естествена светлина през деня.

Мястото за съхранение – жилището, което мислите да наемете трябва да може да побере всички необходими уреди и вещи. Добре е да разполага с килер или поне вграден гардероб. Ако апаратаментът е малък вижте дали има възможност пространството да се оптимизира по – добре, така че да се използват всяко свободно кътче рационално. Обърнете внимание и на мазето и таванското помещение. Те често се пренебрегват, но за малко жилище могат да се окажат изключително удобни.

Обзавеждането – ако търсите обзаведено жилище обърнете внимание на състоянието на мебелите и уредите, които предлага. Те трябва да са в пълна изправност, практични и удобни за вас.

Състоянието на стените – огледайте стените за пукнатини, мухъл или плесен. Обсъдете с наемодателя възможността за смяна или освежаване на цвета или поставяне на тапети.

Условия по договора и допълнителни услуги – попитайте достъп до какви услуги предлага апартамента. Освен стандарните задължителни като ток и вода, интересувайте се дали има кабелна или цифрова телевизия, интернет, парно. Проучете как стоят нещата с почистването и поддръжката на входа, извозването на боклука, какво е състоянието на асансьора, има ли достатъчно паркоместа.

Прочетете внимателно договора преди да го подпишете! Задължително изисквайте копие за вас, с което да може защитите правата си. Не се притеснявайте да задавате въпроси и се уверете, че условията, на които се съгласяват ви устройват.






Ако ви предстои наемане на имот, вижте кои са нещата, на които задължително трябва да обърнете внима