Съвети за почистване на щорите у дома

29/07/2017, 12:02:26
Оценка 4.4 от общо 86 гласа
29/07/2017
Тагове:
Съвети за почистване на щорите у дома

Грижата за щорите зависи от техния вид и от материала, от който са направени. Както външните, така и вътрешните щори са много податливи на замърсявания и се нуждаят от редовно почистване.

Как да ги поддържаме:

Алуминиеви щори

Почистването на алуминиевите щори започва с отсраняването на натрупания по тях прах. Това може да стане с помощта на суха микрофибърна кърпа или на обикновена четка за прах. След това в съд с гореща вода разтворете няколко капки препарат за почистване на прах или за съдове. С помощта на гъба или парцал забършете всяка щора по дължина. След това внимателно подсушете със суха кърпа.

По – бързият начин е да свалите щорите и да ги измийте под душа в банята с гореща вода и сапун или препарат за съдове. След това отново трябва да забършете всеки ламел за да не останат следи от капки.

Текстилни щори

Вертикалните щори от плат са елегантни и модерни и са все по – често предпочитани за дома и офиса, но се поддръжат трудно. Може да ги забъсвате периодично с влажна кърпа, но това няма да е достатъчно за цялостното им почистване.

1 – 2 пъти годишно може да перете вертикалните щори по следният начин: отстранете внимателно всички ленти от релсата. Навийте ги на руло като внимавате да не ги мачкате. В леко топла вода разтоворете течен перилен препарат и потопете навитите ролки в разтвора. Температурата на водата не трябва да надвишава 30 градуса. Накиснете щорите за 20 – 30 минути. След това ги изплакнете отново с накисване като няколко пъти сменяте водата с чиста. Закачете щорите докато са още влажни за да изсъхнат без да се мачкат.

Римските щори се почистват в зависимост от плата, от който са направени, но обикновено могат да се перат в перална машина. Консултирайте се със специалист от фирмата, от която ги купувате отновно избора на програма, температура и препарат.

Дървени щори

Почистете внимателно дървените щори с четка с мек косъм за да отстраните натрупания прах. След това с помощта на микрофибърна кърпа ги полирайте с преперат за дърво. Така ще запазите здравината им и ще съхраните блясъка на дървото.

Пластмасови щори

Пластмасови щори се почистват лесно тъй като са издръжливи и непретенциозни. Достатъчно е да ги забършете със сапунена вода и да ги подсушите с чиста кърпа. Ако има упорити замъсрявания може да използвате и препарат с по – силно действие като обезмаслител. ПВЦ щорите се почистват лесно и удобно и с парочистачка.

Външни щори

Външните щори може да почистите като в съд напълните хладка вода и разтворите в нея малко препарат за съдове или няколко капки оцет. Внимателно забършете щорите отгоре надолу. След това подсушете със суха кърпа. Ако сте на нисък етаж може да ги измиете директно с водоструйка, като след това отново забършете с помощта на сух парцал, поставен на телескочина дръжка за почистване на прозорци.


Грижата за щорите зависи от техния вид и от материала, от който са направени. Както външните, така и