Предимства и недостатъци на таванския апартамент

17/12/2014, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 68 гласа
17/12/2014
Предимства и недостатъци на таванския апартамент

Таванския апартамент може да бъде предизвикателство със своите плюсове и минуси.  Много хора имат притеснения когато става дума за таванско жилище, но колко от тях са основателни?

Вижте за какво да внимаваме когато избираме тавански апартамент:

Предимства на таванския апартамент

Обикновено повечето тавански апаратаменти разполагат с голяма тераса, която е идеална за прекарване на топли вечери на открито или за сутрешно и следобедно кафе, отдих и забавление с приятели, или пък препичане на слънце и събиране на тен, далеч от любопитни погледи.

А защо не и за създаване на малка градинка на балкона?

Гледката е другият съществен плюс на таванския апартамент. В зависимост от изложението може да гледате изгрева докато пиете кафето си сутрин, или пък красивите залези...това би било достатъчно за много хора да предпочетат таванско жилище.

В тавански апартамент нямате съседи над вас, което си е серизоно предимство, накланящо везните в посока тишина и спокойствие.

Финансковият аспект също не е за пренебрегване. Тъй като е последен етаж от сградата, а към тях интересът е по-слаб, то таванския апартамент обикновено е по-евтин. И съотношението квадратура – цена е във ваша полза.

Недостатъци на таванския апартамент

Климатичните условия на последните етажи не са от най-добрите. Лятото обикновено е горещо (зависи все пак от разположението на сградата) и е незибежно ползването на климатик, зимата пък отоплението става по-трудно, стаите бързо изстиват, а от там и сметките за електричество са по-високи.

Все пак с качествена дограма и изолация, тези проблеми могат да бъдат частично решени.

Появата на влага по тавана и стените е чест проблем при таванския апаратамент (а и не само). Основен минус е, че при проблем с покрива течовете идват първо на последния етаж, съответно това понякога изисква сериозна инвестиция за да бъдат поправени щетите и да се отървете от влагата.

Височината на таванския апртамент също би могла да бъде отчетена като недостатък. Особено ако асансьорът се развали, например. При закупуването на електроуред или мебел доставката става по-трудно и излиза по-скъпо.


Таванския апартамент може да бъде предизвикателство със своите плюсове и минуси.  Много хора им