Невероятни идеи за преобразяване на балкона

15/07/2017, 18:01:29
Оценка 4.5 от общо 67 гласа
15/07/2017
Тагове:
Невероятни идеи за преобразяване на балкона

В много от днешните жилища балконът често остава пренебрегнат и дори невзрачен. С много желание и малко въображение обаче бихме могли да го превърнем в чудесно кътче за приятно прекарване на времето.

От къде да започнем?

Подът на балкона

Много е важно при избора на подова настилка за балкона, тя да отговаря на следните изисквания:

- Да се почиства лесно и бързо.

- Да е устойчива на температурни влияния.

- Да е дълготрайна и да не изисква честа поддръжка или ремонти дейности.

Предлагат се много настилки за терасата, но не всички са толкова практични колкото изглеждат на пръв поглед. Много хора избират изкуствената трева като лесно решение, подхождащо на балкона. Тя обаче е доста трудна за почистване. Предлагат се и настилки от естествено дърво или ламинирани паркети с клик системи. Те обаче изискват грижа и поддръжка, а и изложени на външни условия не се знае колко ще издържат преди да променят вида и качествата си.

Сред най – удачните варианти за подова настилка на балкона остават класическите плочки. Ние ви съветваме да се спрете на гранитогрес или клинкер, които са известни със своята издръжливост, студоустойчивост. Освен това не са податливи на надраскване, счупване и нараняване. Почистват се лесно и на практика не изискват поддръжка. Задължително изберете такива с лек или по – изразен релеф, за да не са хлъзгави.

Мебелите на балкона

Ако балконът е малък, то не разполагаме с голям избор на мебели и е по – добре да не го претрупваме, а да сложим само необходимото. Малка маса, закрепена на парапета или сгъваема и два стола или пейка са отлично решение за компактен балкон.

При големия балкон можем да зонираме пространството и да си обособим дори кухня, кът за кафе и хранене, зона за релакс с мека мебел или люлка, отделна зона за цветята.

По отношение на материалите и друг път сме казвали, че най – предпочитани са пластмаса, ратан, ковано желязо. Не забравяйте, че здравината и практичността на мебелите е на първо място при избора им, особено като ще бъдат изложени на външни влияния.

Осветлението на балкона

Осветлението е важен детайл от обзавеждането на балкона. Помислете за стила на осветителните тела, както и за това колко от тях ще използвате едновременно. Може да ги разположите на тавана, на стената, да се спрете само на едно осветително тяло или на няколко. Красива и романтична атмосфера създават малките градински фенери.

Отопление на балкона

Ако имате намерение да използвате балкона и през зимата добре е да помислите за някакво отопление. Ако терасата е голяма бихте могли да разположите красива външна камина, докато за малките балкони може да изберете конвектор, преносима камина, инфрачервена лампа, газово отоплително тяло. Така ще можете да се радвате на балкона си независимо от времето навън.

И накрая – цветята, разбира се!

При избора на растение, съобразете се с техните изисквания по отношение на светлина и топлина. Изберете цветя според изложението на балкона и според това дали той е остъклен или не.

Най – добре се спрете на еднакви саксии. Така балконската градина изглежда стилна и елегантна. Може да използвате парапета за поставяне на сандъчета, висящи кошници на края на простора или закачени на тавана, както и да украсите стените с пълзящи растения. Удобен начин са и стандартните цветарници. Интересна идея е също така да си спретнете цветарник от старата стълба, шкаф за обувки или велосипед.


В много от днешните жилища балконът често остава пренебрегнат и дори невзрачен. С много желание и ма