Как да се справим с конденза

10/03/2017, 19:08:50
Оценка 4.5 от общо 52 гласа
10/03/2017
Тагове:
Как да се справим с конденза

Кондензът е често срещан проблем в съвременните жилища. Представлява процес на преминаване на водните пари в течно състояние. Въпросните водни пари са непрекъснато във въздуха около нас. Когато въздухът в жилището се охлади до определена температура (наречена „температура на оросяване“) водните пари се втечняват и се получава т.нар. конденз. Подобно явление се получава най – често когато имаме ниски външни температури и висока влажност на въздуха в жилището. Влажността в помещенията се повишава от всички ежедневни процеси, при които се отделят водни пари – готвене, пране, дишане, цветя и др. Когато влажният въздух срещне студени повърхности като външни стени и прозорци, влагата се кондензира по тях.

Къде най – често се появява кондензът?

- Стъклопакети

- Стени, които нямат добра термоизолация

- Профила на дограмата

- Външните ъгли на помещението

- Зад мебелите – където няма добра въздушна циркулация

До какво води кондензът?

- Намаляване на комфорта на обитателите на жилището

- Влошаване на топлоизолационната способност на стената

- Поява на различни видове плесени, които са вредни за нашето здраве

Как да се справим с конденза?

Основните неща, които трябва да направим в борбата с конденза са:

- Редовно проветряване на помещенията

- Понижаване на влажността на въздуха чрез влагоуловители

- Поставяне на външна топлоизолация

Проветряване:

Проветрявайте редовно помещенията за около 5 минути по няколко пъти на ден. Това намалява влажността и освежава въздуха. За мокрите помещения (например бани) използвайте вентилатори. Запотяването на прозореца е сигнал, че помещението се нуждае от проветрение! Ако имате възможност монтирайте вентилационна система на дограмата. Така ще си осигурите непрекъснат приток на свеж въздух без да се налага да отваряте прозорците и без да се губи топлина през зимата.

Как да понижим влажността на въздуха:

- Не сушете мокри дрехи вътре в помещенията.

- Използвайте влагоабсорбатори – чрез тях ефективно ще намалите излишната влага нявсякъде в дома. Влагоуловители, подходящи за шкафове, чекмеджета, гардероби и автомобили може да разгледате тук: ВЛАГОУЛОВИТЕЛИ.

- Винаги при готвене използвайте абсорбатор.

Отопление и термоизолация:

Осигурете правилен режим на отопление като не допускате големи температурни разлики в помещенията. Най – добре е отоплителните уреди да се поставят на външната стена под прозореца. Поставете външна топлоизолация на дома си – по този начин ще намалите изстиването на външните стени.

На пазара вече се предлагат и т.нар. термо - керамични бои, които решават проблема с конденз и мухъл. Те повишават повърхностната температура на стените и по този начин не допускат образуването на плесен, освен това имат и изолационни свойства и намаляват сметките за отопление.


Кондензът е често срещан проблем в съвременните жилища. Представлява процес на преминаване на воднит