Как да подготвим дома си за продажба

10/03/2018, 13:47:53
Оценка 4.5 от общо 33 гласа
10/03/2018
Как да подготвим дома си за продажба

Решили сте: ще продавате жилището си! За да получите обаче възможно най – добра цена, както и да си гарантирате бърза и лесна продаждба, добре е да обърнете внимание на няколко фактора, които правят впечатление на потенциалните купувачи.

Независимо дали го осъзнавате или не, вие малко или много сте привързани към дома си и ви е трудно да погледнете на него с безпристрастен поглед. Опитайте обаче да го направите. Поставете се на мястото на купувачите, вгледайте се в детайлите и помислете какво би ви привлякло или отблъснало в жилището.

Ето няколко стъпки, които е добре да следвате:

Първото впчеталение е важно

Ако продавате къща погрижете се за екстериора. Погледнете как изглежда фасадата на къщата, оградата, дворът. Същите правила важат и при продаждбата на апартамент – почистете прозорците и площадката пред входната врата. Обърнете внимание на стълбището, а ако сте на по – горен етаж и на асансьора.

Изхвърлете ненужните вещи

Не предлагайте на потенциалните купувачи жилище претъпкано с вещи. Дайте им възможност да добият ясна представа за размерите на всяко помещение. Претрупаните стаи изглеждат малки, тесни и неприветливи. Организирайте пространството така, че да има достатъчно място за свободно движение из жилището.

Почистете навсякъде

Дори и да не ви се вярва чистотата е сосбено важна при огледа на един имот. Без значение, че новите собственици вероятно ще го ремонтират, чистите, спретнати и светли жилища се продават по – лесно. Ако някъде в дома ви има мухъл добре е да го отстраните. Същото важи и за следите от течове, само внимавайте ремонтните дейности да не са съвсем пресни и това да става ясно на пръв поглед, тъй като създава усещане за несигурност у купувачите и мисълта, че има какво да прикривате.

Почистете мивките и батериите от ръждиви петна. Прикрийте следите от домашни любимци. Проветрете добре помещенията.

Антрето

Коридорът е първото място, което купувачите виждат, той може да ги привлече или отблъсне още в самото начало. Осигурете достатъчно осветление, премахнете ненужните вещи и не оставяйте разхвърляни обувки. Ако антрето е малко, при възможност гледайте да няма много мебели, за да не създава усещане за липса на пространство и въздух.

Всекидневната

Премахнете от етажерките и рафтовете личните си вещи като семейни снимки, сувенири, награди. Постарайте се помещението да има неутрален вид. Осигурете лесен достъп до прозореца, купувачът трябва да има възможност да стигне до там и да види гледката навън. Изхвърлете всичко излишно за да създадете усещане за пространство и въздух.

Спалнята и детската стая

Тук отново с пълна сила важат правилата за чистота и простор. Не оставяйте открити лични вещи като халат, чехли, снимки. Приберете детските играчки в красиви кошове, може да оставите само няколко навън, но в никакъв случай не допускайте клиентите да се спъват в играчки и да се притесняват да влязат в стаята.

Кухнята

Почистете плота, масата, мивката и уредите. Никак не е приятно по време на оглед в кухнята да има оставени мръсни чинии, трохи или пък отпечатъци от пръсти по хладилника.

Банята

Почисетете старателно банята и се погрижете да е суха и свежа за огледа. Тук е най – вероятно да има следи от течове, така че ако трябва направете освежаващо боядисване, но не непосредствено преди да започнат огледите.

Балконът

Не подценявайте и терасите. Измийте ги, а ако са остъклени почистете и прозорците.

Миризмите

Неприятните миризми на застояло, мухъл, цигари, както и всякакви натрапчиви аромати могат серизоно да отблъснат потенциалните купувачи. Дори и да ви се струва странно това действа на подсъзнателно ниво и разваля общото впечатление от жилището. Проветрете добре преди огледа и не пушете в жилището след това. Не поставяйте ароматизатор и не използвайте спрей непосредствено преди огледа, тъй като клиентът може да страда от алергия или да има непоносимост към определени миризми, а човек със затруднено дишане, главоболие и сълзящи очи трудно би могъл да се концентрира върху качествата на имотът.

Прозорците

Най – добре ги оставете открити без щори или пердета. Слънчевите помещения изглеждат привтливи и уютни за повечето хора. Освен това клиентите вероятно ще искат да погледнат през прозореца, а няма да им бъде удобно да дърпат пердетата. Вие също бихте искали да знаете каква е гледката от бъдещия ви дом, нали?

Създайте удобство

Ако продавате имотът докато е още обитаем и имате килими, най – добре ги махнете. Повечето хора биха се чувствали неудобно да стъпват върху тях, идвайки отвън. Ако имате домашен любимец нека излезе на разходка с някой съсед или свободен член от семейството докато трае огледа. Не оставяйте и малкото си дете да лази по земята през това време. Постарайте се по време на огледа да не е цялото семейство вкъщи. Всички тези неща карат купувачът да има усещане, че пречи и създава неудобство и да иска да си тръгне бързо, което би му попречило да оцени достаойнствата на имотът.


Решили сте: ще продавате жилището си! За да получите обаче възможно най – добра цена, както и