Съвети за ефективно почистване на готварската печка

25/11/2016, 03:19:52
Оценка 4.5 от общо 84 гласа
25/11/2016
Тагове:
Съвети за ефективно почистване на готварската печка

Почистването на печката е досадна, но задължителна част от нейната поддръжка и от цялостната хигиена на кухнята.

Постоянство – редовното почистване е от изключителна важност за вида, правилната работа и дългия живот на готварската печка. Честото почистване ще ви улесни, тъй като ако оставите мазни или загорели петна по повърхността й, после ще са ви нужни много повече усилия да ги отстраните. След всяко готвене забърсвайте ако има петна или капки, а веднъж седмично почиствайте основно печката. Може да използвате специален препарат за целта, или да се доверите на природни средства като смес от вода и лимонов сок.

Плота на печката – за да почистите петната от плота използвайте разтвор от топла вода и препарат за съдове. Керамичните котлони може да почистите с помощта на мека кърпа и сода за хляб или оцет.

Газовият котлон – може да почистите с памучна кърпа, напоена в смес от хладка вода и сапун. 

Петната във фурната – содата за хляб е отлично средство за борба с петната. Пригответе си гъста смес от сода за хляб, вода и щипка сол. Нанесете сместа с помощта на гъба по всички стени на фурната. Оставете да подейства няколко часа, след което избършете с чиста кърпа. Друг вариант за бързо и ефикасно отстраняване на петната от фурната е да поставите вътре съд с оцет, да включите печката за кратко докато течността започне да кипи. След като уредът изстине премахнете замърсяванията с влажна кърпа. Оставете фурната отворена докато изчезне миризмата на оцет.

Още една идея е смесването на вода, сода за хляб, лимонов сок и бакпулвер. Полученият разтвор изсипете в шише с пулвелизатор и напръскайте обилно печката. Изчакайте известно време и лесно ще отстраните мазните отлагания.

Още един трик – пригответе си малко количество спиртен разтвор на анасон (например мастика). Вземете памучен тампон или при по – упорити замърсявания – стара четка за зъби. Натопете ги в спирта и забършете замърсените зони на печката. Петната изчезват бързо и лесно.

Решетките на фурната – отстранете решетките и тавите от фурната, накиснете ги в топла вода и препарат за миене на съдове за няколко минути до няколко часа. След това ги почистете с гъба и изплакнете обилно. Може да използвате сода бикарбонат за почистването на решетките, но само ако са от неръждаема стомана, в противен случай тя ще наруши покритието им.

Петната по вратата на фурната – вратата на фурната обикновено задържа много замърсявания. За почистването на петната върху стъклото може да използвате смес от топла вода и оцет.


Почистването на печката е досадна, но задължителна част от нейната поддръжка и от цялостната хигиена