Почистване и ароматизиране на дома с чай

13/01/2022, 12:28:55
Оценка 5 от общо 2 гласа
13/01/2022
Тагове:
Почистване и ароматизиране на дома с чай

Докато се наслаждавате на поредната чаша чай през студените зимни дни, вижте как може да оползотворите чаената торбичка или остатъчната вода, в която са се запарили билките, като почистите и дезодорирате дома си.

Почистване на микровълновата

Използвайте водата от сварения чай (мента, мащерка, салвия, лавандула) и с помощта на гъба забършете микровълновата отвътре и отвън. След това подсушете със суха микрофибърна кърпа. Течността почиства петна и добавя свеж аромат.

Огледалото

За да почистите стъклени повърхности като огледало, плота на масата или дори прозорците, направете зелен чай и след като изстине го прелейте в спрей-бутилка. С помощта на памучна кърпа избършете стъклените повърхности.

Дървени подови настилки

В тенджера с гореща вода сложете 6 чаени торбички черен чай. Оставете да се запари за около 20 минути. След това добавете към нея студена вода. Течността за почистване трябва да се охлади до стайна температура преди да бъде използвана върху дървения под. Почистете пода с помощта на моп или кърпа, потопени в течността. Таниновата киселина в чая придава блясък на естествената дървесина. Не прилагайте върху ламиниран паркет.

Освежаване на килима

Ако килимът ви е пропит с неприятни миризми, поръсете върху него сухи, използвани листа зелен чай. Оставете ги за около 30 минути, след това ги махнете и почистете килима с прахосмукачка. Ако искате да придадете по-силен, приятен аромат, може да капнете 2-3 капки етерично масло от лимон, бергамот или лавандула.

Ароматизиране на завивки и дрехи

Сложете между завивките, чаршафите и дрехите в гардероба, няколко сухи пакетчета чай. Текстилът ще придобие приятен аромат, а много от билките гонят досадните насекоми.

Неутрализиране на неприятни миризми

Чаените торбички поглъщат миризмите, подобно на содата. Поставете няколко за ден-два в хладилника за да го освежите.

Торене на растенията

Растенията, които обичат кисела среда на папрати, цитруси, гардения, азалия и други, понасят много добре поливането с вода, към която е добавен малко черен или зелен чай.

Прибавете използваните чаени торбички към купчината компост в градината. Те ще обогатят състава й и ще добавят азот.

Сварените билки от чая може да добавите и към мулчът, който използвате за предпазване на растенията в градината. Те задържат добре влагата, освен това възпрепятстват растежа на плевелите. 


Докато се наслаждавате на поредната чаша чай през студените зимни дни, вижте как може да оползотвори