Неподозирани приложения на кафето

15/12/2014, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 80 гласа
15/12/2014
Неподозирани приложения на кафето

Кафето, освен безценна сутрешна напитка за всички свои почитатели, има и някои полезни практични своиства за дома. След като сте се насладили на приятна чаша кафе, не изхвърляйте утайката, тъй като тя може да бъде използвана за доста дейности:

1. Против насекоми – поръсете със суха кафена утайка пукнатините и ъглите в жилището, за да изгоните досадните буболечки и мравки. Така ще си спестите отровните вещества и неприятната миризма на повечето прекарати против насекоми.

2. Премахване на неприятни миризми – сухата утайка от кафе успешно се бори с неприятните миризми в дома. Може да постите купичка от нея в хладилника за ден – два. Помага и при отстраняване на миризмата в обувките, а също така може да неутрализирате неприятен аромат от ръцете си (например след готвене, пушене) с помощта на триене с утайка от кафе.

3. Добавка към пръстта на цветята – кафената утайка е богата на магнезий, фосфор, мед, калий. Благодарение на това тя се отразява много добре на цветята, независимо дали я използвате в сухо или разтворено състояние.

4. Кожен ексфолиант – влажна кафена утайка може да бъде смесена със зехтин или етерично масло в съотношение 2:1. Ще получите много приятен домашен ексфолиант за почистване и тонизиране на кожата.

5. Помощ за дървените мебели – кафена утайка, смесена с вода, идеално прикрива следите от надрасквания по дървените мебели.

6. Неутрализиране на миризмите от готвене в кухнята – постaвете във вряща вода утайка от кафе и оставете да ври няколко минути. Това ще помогне за премaхване на миризмата от готвене в помещението.

7. Полезна козметика за домашния любимец – сухата кафена утайка помага за премахване на бълхите от домашните любимици, а ако я смесите с вода и използвате като разтвор прави козината на животинките блестяща и мека.

8. Почистващ препарат – утайката от кафе може да се използва и като абразивен почистващ препарат в домакинството.

9. Антицелулитен крем – топла утайка от кафе, смесена с масло по избор (бадемово, кокосово) е сосбено полезна против целулит. Втрийте сместа в кожата и след това отмийте.

10. Маска за коса – нанесете силно топло кафе върху чиста коса за около 20 минути и след това отмийте. Косата придобива страхотен блясък и свеж вид.

11. Съставка на храната – кафето може да бъде използвано като добавка към сладкиши с какао, следолед, а малко количество кафе в маринатата за месо го прави много по-крехко.

Опитайте!


Кафето, освен безценна сутрешна напитка за всички свои почитатели, има и някои полезни практични сво