Какво можем да почистим с...картоф

19/08/2020, 10:10:59
Оценка 5 от общо 2 гласа
19/08/2020
Тагове:
Какво можем да почистим с...картоф

Картофите съдържат голямо количество оксалова киселина, което ги прави отлично средство за почистване на упорити петна.

Какво може да почистим с картоф

Дъното на тенджерата

По дъното на съдовете за готвене и особено на тези от чугун, често остават отлагания, които са трудни за премахване. Натъркайте засегнатото място с половин суров картоф и малко сода бикарбонат, след което изплакнете. Ще се изненадате колко бързо и лесно, тенджерата ще заблести.

Премахване на петна от мрамор

Измийте 2-3 сурови картофа, обелете ги и ги настържете в купа. Добавете 500 мл. вода. След малко извадете настърганите картофи и добавете още малко вода. След 10 минути, потопете домакинска гъба в картофената вода и почистете с нея мраморния плот. След това забършете с влажна кърпа с чиста вода и подсушете.

Премахване на ръжда

Срежете суров картоф наполовина и го потопете в малко сол. Разтъркайте върху ръждясалата вещ докато не стане чиста. Изплакнете я с вода и подсушете. Готово!

Дъното на бутилките

С времето по дъното на бутилките и каните за вода се образуват петна от варовик, които са трудни за премахване. Настържете сурови картофи и добавете към тях малко сол и вода. Изсипете получената смес в съда, разклатете и оставете да престои 20-30 минути, след което измийте бутилките както обикновено. Картофената смес ще разгради остатъците от хлор.

Петната от огледалото

С помощта на суров картоф може да премахнете упорити петна от огледалото или прозорците. Всичко, което трябва да направите е да натъркате замърсеното място, след което избърсвате с влажна и суха кърпа.

Сребърните прибори

Използвайте останалата вода от сварените картофи за да почистите захабените сребърни прибори. Накиснете ги за 2 часа в нея, след това полирайте със суха, мека кърпа.

Кожените обувки

Разрежете суров картоф на половинки и натъркайте цялата повърхност на обувките. След 5 минути избършете обувките с мека, суха кърпа и те ще станат чисти и блестящи.


Картофите съдържат голямо количество оксалова киселина, което ги прави отлично средство за почистван