Как да премахнем неприятната миризма в банята

19/10/2016, 01:38:19
Оценка 4.6 от общо 53 гласа
19/10/2016
Тагове:
Как да премахнем неприятната миризма в банята

Неприятната миризма в банята е често срещан проблем, който тормози собествениците както на стари, така и на нови жилища. За да се справим с него първо трябва да установим от къде идва лошата миризма.

Най – често срещаните причини за неприятната миризма в банята са мухъл, не добро почистване на трудно достъпни места, застоели кърпи и миризма, която идва от самата канализация.

Мухълът е често срещан в бяната поради високата влажност. След като веднъж се е появил трябва да го отстраните с помощта на силен препарат против мухъл и четка. След това за да предотвратите повторната му поява проветрявайте редовно банята и използвайте мощен вентилатор след къпане. Препоръчително е също така да намажете фугите със специален импрегниращ препарат, който ги "запечатва" и не позволява в тъх да се натрупва мръсотия и да се развиват плесени.

Мръстотията натрупана зад шкафове, етажерки, около смесителя, душа, ваната и вентилатора също може да бъде причина за лоша миризма. Почистете навсякъде с подходящ препарат като обърнете особено внимание на трудно достъпните места и ъглите.

Подсушавайте банята след къпане. Това освен, че е важно за предотвратяване на появата на мухъл ще ви спести и доста усилия при почистването.

Сменяйте на всеки два или три дни кърпите в банята. Ако в помещението има висока влажност те ще поемат част от нея и може да мухлясат и да миришат неприятно.

Перете ги на висока температура и изгладете преди употреба.

Канала е другата възможна причина за неприятна миризма. Свалете решетката му, измийте я старателно и я накиснете в препарат за 24 часа, след което изплакнете добре. Почистете видимата част на канала с препарат и гореща вода. За да почистите канала и от вътре може да използвате някоя от тези две домашни рецепти без химически препарати:

1. Смесете сода бикарбонат, оцет и едра сол в съотношение 1:2:1. Изсипете сместа в канала и след 15 – 20 минути изплакнете със силната струя на душа и гореща вода.

2. Смесете малко сода бикарбонат и 1 чаша топъл лимонов сок. Излеейте сместа в канала, оставете да подейства около 15 минути и след това отново изплакнете с гореща вода.


Неприятната миризма в банята е често срещан проблем, който тормози собествениците както на стари, та