20 неща, които можем да направим с един лимон у дома

18/01/2018, 21:03:47
Оценка 4.5 от общо 68 гласа
18/01/2018
Тагове:
20 неща, които можем да направим с един лимон у дома

1. Блестящи прозорци – лимонов сок, разтворен във вода е отлично средство за почистване на мазни петна или замърсявания по прозорците.

2. Полиране на мебели – полирайте мебелите със смес от лимонов сок и зехтин като използвате мека кърпа.

3. Почистване на микровълновата – поставете в печката съд с вода, лимонов сок и резенчета лимон. Включете микровълновата на висока температура за 2 – 3 минути. След това много лесно ще отстраните изголите налепи, а фурната ще ухае на чисто и свежо.

4. Загорели тенджери и тави – прибавете една супени лъжица лимонов сок към препарата за миене и накиснете добре съдовете. След това измиите както обикновено.

5. Дървен под – почистете дървената подова настилка с разтвор от вода и лимонов сок. Освен че почиства до блясък, лимоновия сок остава приятен аромат и има антибактериални свойства.

6. Освежаване на хладилника – накиснете памучен тампон в лимонов сок и го поставете за няколко часа в хладилника. Той ще абсорбира неприятната миризма. Друг варинат е да поставите от вътрешната страна на вратата на уреда разрязан на две лимон.

7. Следи от варовик – варовиковите следи от батериите на мивката и душа се премахват много лесно с натриване с парченца лимон.

8. Освежаване на въздуха чрез овлажнителя – ако използвате овалжнител за въздух прибавете към водата в резервоара му малко лимонов сок. Свежият аромат ще се разнесе из цялата стая. Освен, че е приятен той има и антибактериални свойства и помага при главоболие.

9. Премахване на миризмата от готвене от ръцете – ако след готвене ръцете ви миришат на чесън, лук, риба измийте ги със сапун и лимонов сок.

10. Ароматизиране на кухнята – поставете в тенджера с кипяща вода лимонови кори и канелени пръчици. Помещението ще ухае прекрасно и освен това въздуха ще се овлажни.

11. Дъската за рязане – дървената дъска ще се почисти идеално и освежи ако я поръсите със сол, след което натриете с резенчета лимон.

12. Почистване на мрамор – петната по мрамора се почистват като се поръсят със сода за хляб и лимонов сок. След това се забърсват с влажна кърпа.

13. Почистване на месинг и мед – смесете равни части оцет и лимонов сок и почистете метала с помощта на мека кърпа.

14. Почистване на сребро – почистете сребърните прибори и бижута с лимонова вода.

15. Премахване на петна от дрехите – смесете готварска сол и лимонов сок и изиспете върху петното. Оставете да подейства за няколко минути и изперете дрехата както обикновено.

16. Избелване на светли тъкани – накиснете белите кърпи и чаршафи в топла вода с лимонов сок. След накисване ги изперете с подходящ прах за бяло пране.

17. Блясък за кожените обувки – смесете две части зехтин и една част лимонов сок. С получената смес намажете обувките, оставете да попие и полирайте с чиста кърпа.

18. Изгонете бубулчеките – напръскайте с концентриран лимонов сок местата, на които се крият насекомите. Редовно измивайте пода с вода с разтоворен в нея лимон.

19. Предпазване на плодовете и зеленчуците от потъмняване – след като обелите или нарежете плода потопете го в студена вода с лимонов сок. След като го извадите попийте водата. Този трик помага при картофи, карфиол, авокадо, ябълки, банани, круши.

20. Освежаващи ледени кубчета – замразете резенчета лимон с вода във формички за лед. Добавяйте по едно кубче в каната с вода или в коктейлите.


1. Блестящи прозорци – лимонов сок, разтворен във вода е отлично средство за почистване на маз