Защо си заслужава покупката на инверторни климатици?

12/07/2021, 18:07:23
Оценка 5 от общо 2 гласа
12/07/2021
Тагове:
Защо си заслужава покупката на инверторни климатици?

Въпреки, че закупуването на климатик не е малка инвестиция, в сравнение с другите методи за отопление, той ще ви спести вложената сума още при първия сезон на експлоатация.

Ако вече сте решили, че непременно ще си вземете климатик за вкъщи, вилата или офиса, тогава няма да е много лесно да се ориентирате сред огромното многообразие от марки и модели.

Можете да се консултирате със специалист, но е добре и самите вие да проучите какви са вариантите, отговарящи на вашите нужди.

С какво да се съобразите за успешна покупка?

За да бъде изборът ви на климатик възможно най-подходящ, предварително уточнете:

1.    За какво ще използвате най-вече климатика

Изборът на климатик само за охлаждане не е толкова труден и всеки модел би ви свършил работа. Когато става въпрос обаче за отопление, ще се наложи да направите по-подробни проучвания. По-добре се спрете на утвърдена марка и модел от среден или по-висок клас.

2.    Каква е големината на помещението

Важна е не само големината на стаята, но и дали е изолирана, какво е изложението, каква е дограмата, на кой етаж се намирате и др. Климатикът трябва да има мощност, която да е равна, а дори и по-голяма, от стойността, нужна да се компенсира загубата на топлина. За отопление през зимните месеци е добре мощността да бъде по-голяма, за да не бъде прекалено претоварен компресорът.

3.    Какъв тип климатик да изберете

За отопление през зимата по-добър вариант от конвенционалните климатици са инверторните. Те работят на постоянни обороти, без да изключват при достигане на желаната температура, като освен това са и по-тихи. Това съответно удължава живота им и спестява разходи за електроенергия. Още по-икономични, от по-висок клас, но и по-скъпи са съвременните хиперинверторни климатици .

4.    Търсите ли допълнителни екстри

Освен основните функции, които изпълнява, климатикът може да е модел, който пречиства въздуха. Тогава търсете уред с плазма филтър.

Има и модели, които притежават сензори за контролиране на температурата и въздуха. Други имат опция за Wi-Fi управление и т.н.

Защо покупката на инверторен климатик е изгодна?

Преценявайки всички фактори, които биха играли роля при избора ви на климатик, няма как да пренебрегнете цената. Въпреки че невинаги тя е важна, защото на съвсем достъпна такава можете да намерите климатик, който да е ефективен, икономичен и да задоволява всичките ви изисквания.

И понеже енергийната ефективност е друг, особено важен критерий, можете спокойно да заложите на добър модел инверторен климатик. Той има по-голяма енергийна ефективност от конвенционалните и е на съвсем поносима цена, за разлика от хиперинверторните, които са наистина още по-икономични, но и с почти 40% по-скъпи.

Сред предимствата, които ще ви осигури инверторният климатик, са:

  •       Мощност

С инверторните климатици отоплението и охлаждането е сигурно и ефективно. Те могат да бъдат с различна мощност, като най-продаваните са с 9000 и 12000 BTU (британски термични единици).

Каква да бъде мощността можете да изчислите, като първо разберете кубатурата на помещението. Трябва да умножите дължината по ширината по височината и полученото число да разделите на две. Например, ако получите резултат 9.375, това означава, че климатикът ви трябва да има мощност поне 9000 BTU – „деветка”, но по-добре да е 12000 BTU – „дванадесетка”. Но все пак има и други фактори, освен големината на помещението, така че потърсете съвет от специалист.

  •       Комфорт

Инверторните климатици осигуряват постоянна температура, защото при достигането на желаните градуси не спират работа, а само намаляват оборотите си.

  •       Тиха работа

Компресорът на инверторните не включва и не изключва, затова работата му е изключително тиха. Освен това, отделните модели са снабдени с функции за контролиране нивата на шум чрез управление скоростта на вентилатора, нощния режим на работа и др.

  •       Енергоефективност

С монтирането на инверторен климатик сметките ви за електричество може да намалеят с до 30%. Това се дължи на работата на компресора, чийто капацитет не е максимален през цялото време. При ниска скорост се изразходва по-малко енергия, а това спестява разходи.

  •       По-дълъг експлоатационен живот

Вложената в инверторите технология води до по-ефективно охлаждане и отопление, като в същото време ги прави годни за употреба по-дълго. Ето защо, от финансова гледна точка монтирането на инверторен климатик е добро решение.

  •       Екологичност

Инверторният климатик е с двигател, програмиран да регулира своята мощност, в зависимост от температурата в помещението и така спестява електроенергия. Затова инверторните климатици са далеч по-екологични от конвенционалните.

Освен това, за производството им са използвани технологии, чиито разработки и внедряване са съобразени с екологичните регулации на европейския пазар. Всички инверторни климатици са екологосъобразни и при производството им са спазени строго всички стандарти на ЕС за енергийна ефективност и директивата за целите 20/20/20.

  •       Голям температурен диапазон

Инверторните климатици работят ефективно през лятото до +45С°, а през зимата осигуряват комфорт и при -20°С.

Закупувайки инверторен климатик, вие можете да разчитате на икономичен уред, с който престоят ви във вътрешните помещения ще бъде максимално приятен и при ниски, и при високи външни температури.


Въпреки, че закупуването на климатик не е малка инвестиция, в сравнение с другите методи за отоплени