Откриване на течове с термокамера: Предимства и ползи

24/05/2024, 16:55:15
Оценка 5 от общо 3 гласа
24/05/2024
Тагове:
Откриване на течове с термокамера: Предимства и ползи

Съвременните технологии играят ключова роля в поддръжката на домовете и офисите ни. Един от най-иновативните методи за откриване на течове е използването на термокамера. Тази технология не само позволява бързо и точно локализиране на проблемите, но също така предоставя множество други ползи. В тази статия ще разгледаме как термографията може да помогне за откриване на течове и какви са нейните предимства.

Ползи от Термографията

Откриването на течове с термокамера предлага множество ползи, включително намаляване на разходите за отопление и охлаждане, подобряване на издръжливостта на сградата, повишаване на комфорта и създаване на по-здравословна вътрешна среда.

Намаляване на разходите за отопление и охлаждане

Намаляването на количеството въздух, който изтича и влиза в дома или офиса, е рентабилен начин да се намалят разходите за енергия. Термографските инспекции могат да идентифицират местата, където топлината изтича, и да помогнат за тяхното отстраняване. Например, лошо запечатаните прозорци и врати са чести източници на топлинни загуби, които могат лесно да бъдат коригирани след откриването им с термокамера.

Подобряване на издръжливостта на сградата

 Мократа изолация губи способността си да поддържа температурата на сградата стабилна и може да се превърне в колония от плесен, ако й се предостави достатъчно време. С термокамерата могат да се открият и отстранят проблемите с влагата преди те да нанесат сериозни щети. Влагата в изолацията не само разрушава изолацията като средство за поддържане на стабилна температура, но и се превръща в потенциален домакин за плесени. Това може да доведе до сериозни структурни щети с течение на времето.

Повишаване на комфорта

 Откриването и отстраняването на течове води до по-добра изолация и по-стабилна вътрешна температура, което повишава комфорта в дома или офиса. Когато няма изтичане на топлина през стените или покрива, вътрешната температура остава по-стабилна, което създава по-приятна обстановка за живеене и работа.

Създаване на по-здравословна вътрешна среда

Влагата в изолацията може да доведе до образуване на плесен, което представлява риск за здравето. Термографските инспекции помагат за поддържането на суха и здравословна вътрешна среда. Плесента може да предизвика различни здравословни проблеми, включително респираторни заболявания и алергии. Откриването на влага и плесен на ранен етап е от съществено значение за предотвратяване на тези проблеми.

Как работи Термографията?

Термокамерата улавя инфрачервената радиация и я преобразува в изображение, което показва температурните разлики. Това позволява откриването на влага и топлинни загуби, които са невидими с просто око. Мократа изолация не само губи своята ефективност, но и може да доведе до структурни щети с течение на времето. Проникването на влага в изолацията може да бъде резултат от течове в покрива, страничните стени или конденз при студено време. Термографските инспекции могат точно да определят причините за влагата и да предложат решения за отстраняването й.

Проникването на влага в изолацията често е резултат от течове в покрива или други структурни дефекти в страничните стени, които позволяват на водата, като например топене на сняг и лед, да проникне в конструкцията. При студено време водните пари във въздуха се кондензират и някои остават в изолацията. Най-общо казано, когато проникването на влагата идва от изтичане на тръби в стената, се забелязват много по-високи концентрации на влага под тръбата, тъй като в материала над тръбата има малко влага.

Значимостта на термографията при откриване на течове

Термографските инспекции са важен метод за контрол на качеството при изграждане или обновяване на сгради. Те могат да идентифицират пътищата на топлинните загуби, които представляват до 50% от общото потребление на енергия. Основните източници на тези загуби включват комини, тавани, стени и лошо запечатани прозорци и врати. Адекватният обмен на въздух е от съществено значение за здравето и безопасността на хората, но повечето сгради имат много по-висок процент на въздушен обмен, отколкото е необходимо. Основната причина често е лоша конструкция, която позволява изтичане на въздух отвън към вътрешността на сградата или обратното.

Пътят на познатите течове често е сложен и без термично изображение при откриване на течове е изключително трудно да се визуализира. Това също така позволява на изпълнителите бързо да идентифицират и ремонтират проблемните зони, за да спрат загубата на енергия незабавно. Всички нови сгради трябва да отговарят на изискванията за херметичност на Правилника за сгради. Чрез намаляване на изтичането на въздух се постига по-добър цялостен комфорт в сградата. Сградата може също така да се загрее по-ефективно, за да спести енергия и оттам средства.

Приложение на термографията в различни сфери

Термографските инспекции могат да ви помогнат бързо да видите къде може да се подобри енергийната ефективност на вашия дом, офис, сграда или производство. Например, в индустриалната сфера термографията може да се използва за инспекция на електрически системи, за да се открият прегрявани компоненти, които могат да доведат до повреди или пожари. В строителството, термографията може да помогне за откриване на проблеми с изолацията и уплътнението на сградите, което води до по-ефективно използване на енергията.

Използване на професионално оборудване

Избирайки услугата откриване на течове от Хидера ЕООД, клиентите получават обследване с професионална термокамера FLIR серия Т, която има висока чувствителност и резолюция. Освен това се използва дълбочинен влагомер TRAMEX за сканиране на влага до 5 см зад повърхността и електронен стетоскоп GUTERMANN за акустично прослушване на изтичане на вода.

Термокамерите предлагат ефективно и точно решение за откриване на течове и подобряване на енергийната ефективност на вашия дом или офис. Те спестяват време и средства, предотвратяват сериозни щети и създават по-комфортна и здравословна вътрешна среда. Ако имате съмнения за течове или искате да подобрите енергийната ефективност на вашата сграда, не се колебайте да се свържете с професионалист и да се възползвате от предимствата на термографските инспекции. Тази инвестиция ще се изплати в дългосрочен план чрез по-ниски сметки за енергия, повишена стойност на имота и по-здравословна среда за живеене и работа.

Примери за успешни диагностики

Много клиенти споделят положителния си опит с услугите на фирма Хидера ЕООД. Например, Държавният Куклен театър Пловдив и ПГ Братя Евлогий и Христо Георгиеви в гр. Карлово са доволни от професионалното отношение и качеството на извършените диагностики, което допълнително доведежда до значително намаляване на разходите им за вода.


Съвременните технологии играят ключова роля в поддръжката на домовете и офисите ни. Един от най-инов