Как да почистим абсорбатора

01/05/2020, 09:58:33
Оценка 5 от общо 2 гласа
01/05/2020
Тагове:
Как да почистим абсорбатора

Филтъра на абсорбатора събира всички миризми, изпарения и мазни частици от готвенето, което налага честото му почистване. Най-добре е основно почистване на решетката да се прави веднъж месечно, но все пак необходимостта зависи и от честотата на готвене.

Как да почистим филтрите на абсорбатора?

Изключете уреда от електрическата мрежа и свалете филтъра. Начина, по който става това зависи от конкретния модел абсорбатор. Ако досега не сте го правили потърсете инструкции в ръководството за употреба на уреда.

Най-лесния начин да измийте филтрите е да ги сложите в съдомиялна и изберете програма с едно изплакване. Това би трябвало да е достатъчно за ефективното им почистване.

Другия вариант е да ги накиснете в гореща вода и препарат срещу мазнини. След това изтъркайте с помощта на гъба за съдове. Не използвайте телчета или други абразивни материали, тъй като могат да наранят повърхността на филтрите.

В случай, че натрупаните мазнини са много упорити, може да ги почистите по следния начин:

Налейте вода в широка тенджера и я поставете на котлона докато кипне. Добавете 2 супени лъжици сода за хляб във водата, свалете от котлона и поставете решетката в тенджерата. Оставете я във водата за около 15 минути. След това мазнините ще почистят с лекота.

Ако абсорбаторът ви работи с филтри от активен въглен – те не се почистват, а се подменят на определено време.

Почистете и вътрешността на абсорбатора

Редовното измиване на филтрите не е достатъчно, нужно е уреда да се почисти от вътре и отвън.

Може да напръскате вътрешността на абсорбатора с препарат против мазнини, да оставите да подейства за 15 минути, след което да забършете с гъба за почистване. Едно напръскване може да не е достатъчно, така че повторете процедурата колкото пъти е нужно. Почистването на тази част на уреда е важно, тъй като макар и да не се вижда, натрупаната мръсотия там се превръща в благоприятна среда за развитие на бактерии.

Почистете и външната част на абсорбатора с гъба и препарат срещу мазнини или такъв за измиване на съдове.

Внимавайте при почистването на контролния панел, не го мокрете и не използвайте течни препарати, тъй като влагата може да го повреди. Почистете го само с микрофибърна кърпа.

Почистването веднъж седмично на външната част и филтрите, без да се свалят, ще спести усилия при основното чистене. Забърсвайте ги с кухненска хартия или с влажна кърпа.


Филтъра на абсорбатора събира всички миризми, изпарения и мазни частици от готвенето, което налага ч