Латексови и дисперсионни бои - прилики и разлики

01/09/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 39 гласа
01/09/2016
Латексови и дисперсионни бои - прилики и разлики

За избора на правилната боя значение има освновата, върху която ще се поставя – дали е зидария, дърво, метал, мазилка. Много хора, на които им предстои ремонт се питат каква боя да изберат и каква е разликата между дисперсионните и латексовите бои. Отговорът може и да ви изненада – латексът всъщност е вид дисперсионна боя. Най – често използваните интериорни бои са вододисперсионните, наричани още – латексни.

Те не съдържат органични разтворители и не застрашват здравето на работещите с тях, хора. Използват се за стени, тавани както и за външно боядисване. Имат добра устойчивост и позволяват измиване с вода. Покритието им е паропропускливо, което означава, че водните пари преминават свободно през него без да се задържат. По този начин мазилката и зидарията не се овлажняват и се предпазват от разрушаване. Имат много добра покривна способност.

Вододисперсионните бои са екологично чисти. Могат да се нанасят с пистолет, валяк или четка. Съществуват и бои, съдържащи вещества, които предотвратяват развитието на микроорганизми като лишеи, плесени. Те са подходящи за помещения с висока влажност. Основно предимство на латексовите бои е, че позволява „дишането” на стените. Също така могат да се псотавят върху почти всякаква основа и са издръжливи на атмосферни влияния.

Още предимства на диспресионните бои:

- Разреждат се с вода;

- Щадящи здравето и околната среда;

- Издържат на петна;

- Могат да се мият с вода;

- Устойчиви са;

- Имат много добро покритие;


За избора на правилната боя значение има освновата, върху която ще се поставя – дали е зидария