Как да изберем мивка за кухнята

25/07/2017, 20:55:55
Оценка 4.4 от общо 79 гласа
25/07/2017
Тагове:
Как да изберем мивка за кухнята

Изборът на кухненска мивка зависи от стила на обзавеждане на кухнята, мястото на което ще бъде разположена и естествено – финансите, които сме предвидили да отделим за нея.

От какъв материал да бъде мивката?

Най – разпространени на пазара у нас са мивките от инокс. Те са евтини, почистват се лесно, леки са и имат дълъг живот.

Керамичните мивки са устойчиви на драскотини, петна и химикали. Почистват се лесно и са на достъпна цена.

Предлагат се също и мивки от чугун. Те са с емайлирано покритие, издръжливи, но са доста тежки.

Друг тип мивки са тези от камък – мрамор, гранит. Те са монолитни и имат дълъг живот. Недостатъкът им е високата цена.

Като алтернатива на естествения камък, на пазара се предлагат мивки от полимермрамор. Те са на достъпна цена, предлагат се в много богата цветова гама и се поддържат лесно. Това ги прави и едни от най – предпочитаните.

Каква да бъде формата на мивката?

Мивката може да бъде правоъгълна, квадратна, елипсовидна, кръгла. Изберете формата и дизайна според мястото, на което ще бъде поставена и според стила на помещението. В някои случаи е удобно поставянето на ъглова мивка.

Може да изберете мивка с подвижен капак или плъзгащ се плот. Това е много практично решение за малки пространства, тъй като когато коритото не се изпозлва може да бъде покрито, а плотът над него да се използва като помощна площ при готвене.

Какъв модел да бъде мивката?

В зависимост от начина си на монтаж, мивките се делят на бордови и вградени. Бордовите обхващат повърхността на кухненския плот, а вградeните се намират под нивото на плота.

Съобрaзете избора на модел с кухненското си обзавеждане и се консултирайте със специалист по въпроса коя мивка е добра за вас. Обърнете внимание на размера и теглото на мивката спрямо кухненските ви шкафове. Ако използвате съдомиална може да изберете по – малка мивка и по този начин да си освободите повече пространство за работен плот. Помислите и за това с едно или две корита искате да бъде мивката, колко да бъде дълбока и дали да има отцедник.

Друг фактор на който си струва да обърнете внимание е разположението на сифона. Ако той е в средата мивката тя се пълни по – бързо с вода, тъй като ако поставите върху него съдове за миене те що го запушат. Затова по – удобно решение е сифонът да се намира в дъното на мивката.

Каква да бъде батерията на мивката?

Добре е да се спрете на подвижна батерия, тъй като тя предлага по – голям комфорт при работа, а това е важно защото кухненската мивка е особено натоварена и често използвана. Изберете също така по – висок смесител за да може да миете без проблем съдове с по – големи размери. Напоследък най – предпочитани са едноръкохватковите смесители, тъй като при тях настройването на водата става по – лесно и бързо. По отношение на материала, цвета и дизайна на батерията се съобразете с вкуса си и стилът на кухнята. Предлагатс е класически, ретро, модерни смесители. Най – често са изработени от неръждаема стомана, керамика, хром.


Изборът на кухненска мивка зависи от стила на обзавеждане на кухнята, мястото на което ще бъде разпо