Практични съвети за отопление на дърва

08/02/2017, 01:27:09
Оценка 4.4 от общо 84 гласа
08/02/2017
Тагове:
Практични съвети за отопление на дърва

Отоплението на дърва е традиционен начин за поддържане на температурата в дома през зимния сезон още от древни времена. То внася неповторим уют и топла атмосфера в жилището. Въпреки че вече съществуват съвременни и иновативни методи на отопление, класическата камина или печка на дърва си остават едни от най – предпочитаните и често срещани у нас.

Предлагаме ви няколко практични съвета в случай, че сте избрали отопление с дърва за вашия дом.

Цепете дървата на малки парчета – желателно е да нацепите дървата на възможно по – малки парчета. Добър размер е до 15 см. в диаметър и до 20 см. на дължина. Това е препоръчително тъй като когато има повече открити повърхности дървата изгарят почти без остатък и си спестявате чистенето на огромни количества пепел.

Използвайте само добре изсъхнали дърва – дървата, които не са добре изсъхнали топлят по – малко и отделят повече дим. Добре е да отделите на дървата максимално дълъг период за съхнене.

Складирайте дървата на открито и проветриво място – най – добре е да съхранявате дървата си навън подредени на купчина. Изберете им проветриво място, защитено от дъжд. Подредете ги така, че въздухът да може спокойно да преминава през тях, тъй като по този начин ще изсъхнат по – бързо.

Не препълвайте печката с дърва – много хора мислят, че щедрото натрупване на дърва в горивната камера ще ги стопли по – добре, но това не е вярно. Когато напълните камината с много дърва въздухът намалява, а той е от голямо значение за процеса на горене. Така че най – добре зареждайте печката по – често с малки количества дърва.

Направете профилактика на отоплителната система – преди започване на отоплителния сезон е препоръчително да направите профилактика на печката или инсталацията за локално парно. Почистете всички входове и изходи и се уверете, че нищо не блокира въздушния поток.

Какво не бива да горим – има материали, чието горене е противопоказно, тъй като те отделят токсични газове, които отиват във въздуха. Това може да бъде опасно за вашето здраве:

- Гланцирана хартия

- Пластмаса

- Опаковъчна хартия

- Фолио

- Битови отпадъци от найлон

- Боядисан дървен материал

- Синтетични тъкани


Отоплението на дърва е традиционен начин за поддържане на температурата в дома през зимния сезон още