Отопление на къща - кой вариант да изберем

17/07/2018, 14:16:43
Оценка 5 от общо 3 гласа
17/07/2018
Тагове:
Отопление на къща - кой вариант да изберем

В днешната публикация ще разгледаме най – разпространените варианти за отопление на къща и техните предимства и недостатъци.

Отопление с пелети

Пелетната инсталация предлага не само топлина на изгодна цена, но и удобство и комфорт. Пелетите са биологично чисто горива. Проивеждат се чрез изсушаване и пресоване на дървесина, главно от отпадъци на иглолистни и широколистни видове, но съществуват и т.н. агропелети, които се прозивеждат от отпадъци от селското стопанство като слама, слънчогледови стъбла, пити.

Отоплението с пелети предлага много по – голям комфорт спрямо отоплението с твърдо гориво, тъй като зареждането на пелетния котел се извършва на много по – голям интервал от време. Колко често ще ви се налага да обслужвате пелетната инсталация зависи от много фактори – колко е голям имотът ви, колко градуса искате да поддръжате, топлите и вода за битови нужди, какъв вид пелети и използвате и още.

Също така основен фактор е големината на съдът за съхранение на пелетите. Така например камина, която отоплява един етаж от къща ще се нуждае от зареждане веднъж дневно, а в някои случаи дори два пъти, докато котела може да се зарежда през интервал от 5 – 7 дни.

Разходът на пелети е много относителен и не може да бъде изчислен с точност тъй като освен квадратурата огромно значение има дали жилището ви има изолация и каква е тя, състоянието на дограмата, наличието на слънчева светлина в помещенията, температурите навън както и колко градуса желате да поддръжате вкъщи. Все пак може да се каже, че отоплението с пелети е икономичен вариант.

Предимства на отоплението с пелети:

1. Удобство, свързано със сравнително лесна поддръжка.

2. Пелетите не изискват предварителна обработка като дървата – не се режат и цепят, а идват във вид, готов за използване.

3. Пелетите имат много високо КПД при изгаряне.

4. Пелетите отделят много по – малко въглероден диоксид, пепел и сажди и са много по – екологичен вариант за отопление в сравнение с дървата и въглищата.

5. Пелетните инсталации предлагат повече варианти за автоматизация, в сравнение с тези на твърдо гориво.

6. Пелетите имат стабилни цени, тъй като се предлагат в условия на свободен пазар и растяща конкуренция.

7. Пелетите са възобновяем енергиен източник.

Недостатъци на отоплението с пелети:

1. Инсталацията на пелети изисква обслужване, макар и много – по малко от това на дървата и въглищата –  доставка и подребда на пелетите; зареждане и почистване на котела.

2. Нужно е пространство за съхранение на пелетите, но все пак то в много по – малко от това, необходимо за дървата.

3. Високата цена за направа на пелетната инсталация.

Отопление на газ

Ако в района, в който се намира къщата ви има изградена мрежа за газифициране може да изберете отопление с природен газ.

Това е удобен и лесен начин за отопление, тъй като на парктика не изисква обслужване. Газифицирането на къщата ви ще ви предостави възможност освен за отопление да използвате природния газ за битова гореща вода и готвене.

Използването на природен газ не води до отделяне на сажди и прах във въздуха. Природният газ е напълно безопасен за използване в домакинството.

Съществуват някои базови правила за безопасна и ефективна работа с природен газ:

- Не размесвайте и не ремонтирайте самостоятелно газовте уреди в дома си;

- Спрете отоплението при съмнение за неизправност на уредите;

- Природният газ е много по – лек от въздуха и при изтичане той се издига в помещението и бързо излиза навън. Все пак ако имате съмнение за изтичане газ трябва да спрете газовите уреди, да отворите прозроците в помещението и да позвъните на аварийният телефон на газоразпределителното дружество.

За да изберете подходящия котел за вашия дом консултирайте се със специалист.

Предимства на отоплението с природен газ:

1. Високоефективно използване на горивото.

2. Не се транспортира, не се съхранява и не изисква поддръжка като зареждане, пести време и място.

3. Директна доставка до мястото на потрбление, независеща от атмосферните условия навън.

4. Екологично чисто гориво.

Недостатъци на отоплението с природен газ:

1. Природния газ е ограничен ресурс.

2. Не във всички райони има изградена газификационна мрежа.

3. Газифицирането на голям имот е сравнително скъпо.

Отопление на дърва

Дървата все още са традиционен начин за отопление на бълграските домове. Основната причина за това е финансова, тъй като отоплението на дърва е едно от най – евтините. С дърва може както да отоплявате жилището си, така и да си осигурите битова гореща вода.

Предимства на отоплението на дърва:

1. Възобновяема енергия.

2. Дървата са по – икномичен начин за отопление в сравнение с газта и елекричеството.

3. Първоначалната инвестиция е по – малка отколкото при изграждане на друг вид инсталация за отопление.

4. Отоплението с камина с жив огън създава уют в дома.

5. Отопление с дърва е ефективно и комфортно.

Недостатъци на отоплението с дърва:

1. Необходимост от редовно обслужване на инсталацията – зареждане и почистване.

2. Замърсяване на жилището и околната среда. При горенето на дървата се отделят пепел, сажди, дим.

3. По – трудна поддръжка, тъй като е необходимо регулярно зареждане на чести интервали за поддръжане на постоянна топлина т.е. печката няма да работи когато отсъствате, след което ще трябва да изчакате докато температурата стигне желаните стойности. Това освен, че нямалява комфортът ви води и до неефективно отопление заради честото изстиване на помещенията.

4. Необходимо е подходящо място за съхранение на дървата.

5. Първоначална обработка на материала – транспортиране, рязане, цепене, подреждане.

Отопление на ток

Отоплението на ток е добър вариант за сравнително малка къща, тъй като при голяма квадратура би излизало твърде скъпо. Разбира се и тук всичко зависи от това как е изолирана къщата, с какво изложение е, какъв точно уред на ток използвате и колко градуса искате да поддържате. Според експерти най – изгодно отопление на ток се постига с климатици. Те имат своите предимства и недостатъци, но освен тяхната икономичност, голям плюс при изпозлването им е, че осигуряват и охлаждане през лятото. Други уреди, които често се изпозлват за отопление са конвектори, радиатори. Има възможност къщата да се отоплява и с котел на ток.

Предимства на отоплението на ток:

1. Удобство, тъй като не се изисква никакво обслужване и поддръжка.

2. В помещенията може да бъде постоянно толкова топло колкото решите, а може да настроите уредите, така че да поддържат по – ниска температура когато ви няма, за да бъде отоплението по – икономично.

Неодстатъци на отоплението на ток:

1. Висока цена на електроенергията.

Отопление с термопомпа

Термопомпите са съвременен и много ефективен начин за отопление и охлаждане. Те могат да осигуряват и топла вода за битови нужди. Термопомпата дава възможност за намаляване на месечната сметка за отопление с до 70 %! Термопомпите извличат топлина от външния въздух или земята и транспортират тази енергия в помещенията.

Предимства на отоплението с термопомпа:

1. Висока ефективност на отопление.

2. Намаляват сметките ви за отопление и охлаждане.

3. Не се нуждае от ежедневна поддръжка, консумативи и обслужване.

4. Не се нуждаете от комин.

5. С термопомпа може да се охлаждате през лятото.

6. Има възможност за осигуряване на битова гореща вода.

7. Термопомпата не замърсява въздуха.

Недостатъци на отоплението с термопомпа:

1. Висока първоначална инвестиция.

2. С падането на външната температура намалява коефициентът на преобразуване и ефективността на отопление. Следователно трудно и неефективно отопление при температури под минус 10 градуса. За да се избегне този проблем термопомпата може да се комбинира с друг източник на енергия.


В днешната публикация ще разгледаме най – разпространените варианти за отопление на къща и тех