Какво трябва да знаем за отоплението с конвектори

06/11/2019, 13:35:36
Оценка 3.3 от общо 6 гласа
06/11/2019
Тагове:
Какво трябва да знаем за отоплението с конвектори

При търсене най-удачното решение за отопление трябва да се взимат предвид много фактори:

 • Квадратура, етаж и изолация на жилището
 • Достъп до централно отопление на ТЕЦ или природен газ
 • Разход на енергия
 • Обслужване на вида отоплителен уред
 • Първоначална инвестиция
 • Шум, издаван от уреда

Не може еднозначно да се обяви кое е най-удобното, ефективно и икономично отопление, тъй като за всяко жилище то ще е различно.

Днес ще обърнем внимание на отоплението с електроенергия и по-специално с конвекторни печки.

Какво представлява конвектора и на какъв принцип работи:

Принципа на работа на уреда е, чрез естествена конвекция да затопли целият обем въздух в помещението. Студеният въздух навлиза през отворите в долната част на конвектора, затопля се, консумирайки минимална енергия и се издига нагоре. По протежението на тялото на уреда е разположен нагревател, който затопля въздуха.

Конвекторите могат да бъдат свободно стоящи или монтирани на стената. Свободното движението на въздуха, което конвекторите създават е много по-слабо и неосезаемо отколкото при вентилаторните печки или климатиците. Конвектора няма вентилатор така че е на практика безшумен.

Нагревателят може да бъде изработен от стомана или алуминий като алуминиевите нагреватели имат по-добри топлоотдаващи свойства и затоплят въздуха по-бързо.

Повърхността на уреда е с нормална температура, което го прави подходящи избор за детски стаи. Електронните термостати контролират прецизно работата на печката като по този начина осигуряват ефективност и икономичност.

Предимства на отоплението с конвектори:

 • Икономия на енергия – дължи се на възможността за регулиране на температурата и високата ефективност на уреда, поради незначителните загуби на топлина.
 • Добро качество на въздуха – конвекторите не отнемат кислорода от въздуха, а липсата на течение предотвратява разнасянето на прахови частици в помещението. Отоплителните уреди с реотани разнасят микропрашинки, поради което се отделя специфична миризма.
 • Бързина на затопляне – желаната температура се постига много бързо и осигурява пълен комфорт в помещението.
 • Липса на шум
 • Лесен монтаж – конвектора може да се монтира лесно и бързо навсякъде, а има и мобилни модели.

Недостатъци на отоплението с конвектори:

 • Първоначална инвестиция – конвекторните печки имат широк ценови диапазон като качествените, икономични и функционални модели изискват сравнително висока първоначална инвестиция, още повече предвид факта, че трябва да закупите отделен уред за всяка стая. Евтините модели пък консумират повече електроенергия.
 • Конвекторите, които не са снабдени с вентилатор не предлагат функция охлаждане, така че за летните месеци ще трябва да осигурите и климатик, с което инвестицията ви скача още повече. Докато ако закупите само климатик ще може да го ползвате в режим отопление и охлаждане при това на приблизително равна цена с качествен конвектор.

Препоръки за монтаж

За да бъдат максимално ефективни конвекторите се монтират на 10-15 см. от пода. Причината за това е, че близо до пода е най-студения и тежък въздух, който за затопля най-трудно и бавно. Ако конвекторът се монтира прекалено високо, ефективността му ще намалее, а консумацията на електроенергия ще се увеличи!

Монтажът е лесен и можете да го направите сами, следвайки инструкциите в опаковката. Необходимата мощност се изчислява като се вземат предвид множество параметри на жилището – обем и изложение на помещението, наличието на топлоизолация, площ на прозорците. По-улеснения вариант е да изчислите мощността спрямо обема на помещението. Счита се, че за 1 кубичен метър са необходими около 45 W мощност.

Как да използваме уреда максимално ефективно и икономично?

Важно е температурата в помещението да се поддържа относително постоянна с разлики не повече от 5-6 градуса. Това освен, че ще осигури ефективна работа на уреда, ще подобри микроклимата и ще намали риска от поява на плесен.

Може да избирате между уреди с механичен, електронен и дигитален термостат. Най-опростения тип е механичния термостат. Прецизността му е до 2 градуса спрямо зададената температура. Електронния термостат е по-прецизен и работи с 0.1 градус.

Това означава, че ако настроете уреда на температура 22 градуса, конвектора с механичен термостат ще изключи при температура около 24 градуса т.е ще затопли помещението, повече от желаното, и ще консумира повече електроенергия.

Докато уред с електронен термостат ще спре да топлоотдава при температура 22.01°C, при същите зададени параметри. Това сочи, че конвекторите с електронен термостат са до 15 % по-ефективни в сравнение с тези с механичен термостат.

Най-високия клас са дигиталните термостати. Те могат да се програмират ежедневно, седмично, месечно и да работят в различен режим през седмицата и почивните дни. Съответно с тях се постига най-икономично и комфортно отопление.

Желателно е да не изключвате уред когато няма хора в помещението, а да му зададете малко по-ниска от обичайната температура. Например ако когато сте вкъщи сте задали температура от 22 градуса, то когато ще отсъствате няколко часа може да настроете уреда на 17 градуса. Така разликата от 5 градуса ще се компенсира много бързо с много малко енергия, а и ще ви бъде по-комфортно когато се приберете.

Конвектор или климатик?

Първо, важно е да споменем, че и двата уреда работят най-ефективно когато не се изключват, а само поддържат зададената им температура. Климатиците са единствените електроуреди, които отдават повече топлина, отколкото консумират. КПД-то им обаче намалява пропорционално на намаляване на температурата навън. При конвекторите този ефект отсъства, тяхната работа не се влияе от външната температура.

Качествените модели климатици имат филтри за пречистване на въздуха, а някои са снабдени и с йонизатор. Филтрите обаче трябва редовно да бъдат почиствани, а веднъж годишно да се прави цялостна профилактика на климатика от специализирана фирма, в противен случай става развъдник на бактерии и вируси.

Климатика създава въздушни течения, които не са комфортни за много хора и разпръскват фините прахови частици в помещението, докато при конвектора този недостатък е избегнат.

Много често при отоплението с климатик се получава ефекта на „студени крака“, а именно – въздуха в горната част на помещението към тавана е с няколко градуса по-топъл от този на пода.

Климатиците издават шум, който може да дразни по-чувствителните хора, въпреки че при съвременните модели този дефект е избегнат.

Важно предимство на климатиците, което няма как да пропуснем е, че те имат и функция охлаждане.


При търсене най-удачното решение за отопление трябва да се взимат предвид много фактори: Квадрату