Биокамина - атрактивна и практична

05/10/2018, 10:44:44
Оценка 5 от общо 2 гласа
05/10/2018
Тагове:
Биокамина - атрактивна и практична

Всичко, което трябва да знаете за модерните камини на биоетанол

Биоетаноловите камини, наричани още „биокамини“ придобиха голяма популярност през последните години. Както подсказва името им те работят с биоетанол. Това е екологично чист, продукт, получен от целулозна био маса – просо, пшеница, царевица, тръстика. При изгарянето си биоетанолът отделя само въглероден диоксид и водни пари, което прави камината безвредна.

8 основни въпроси, свързани с биокамините:

Как работи камината на биоетанол?

Биоетанолът се налива в горивната камера, запалва се пламък с подходяща запалка, която черпи гориво от резервоара, съдържащ биоетанол. За да се разгори камината са нужни около 5 – 10 минути. Продават се и специални загасители към камината.

Биокамината е напълно автоматизирана, има регулация за височината на пламъка, може лесно да бъде премствана от едно помещение в друго, в случай, че е свободно стояща.

Камините се предлагат в различни форми и дизайни.

Екологични и безопасни ли са биокамините?

Да, камините са екологично чисти, не отделят пепел и прах в помещението. Камината е безопасна, в случай, че спазвате стриктно инструкциите за употреба и използвате биоетанол, предназначен специално за камини. Разбира се като отоплителен уред, който произвежда огън, трябва да се внимава с достъпа на деца и домашни любимци до камината.

Топли ли биокамината?

Да, биокамината обикновено може да отоплява помещения с квадратура 25 – 40 кв. м. в зависимост от модела на камината и размера на горивната камера.

С една биокамина няма как да отоплявате цялото жилище.

Отделя ли камината миризма?

Не, биокамината не отделя никаква миризма.

Колко струва биокамината?

Цените на биокамините варират в широки граници като започват от около 200 лв. и могат да досигигнат до няколко хиляди лева в зависимост от големите, формата, дизайна и други параметри.

Колко струва отоплението с биоетанол?

Към моментът цената за един литър биоетанол е приблизително 6 лв. Като ако изпозлвате голяма разфасовка цената намалява. Смята се, че с един литър гориво камината ще работи от 4 до 7 часа.

Може ли да се използва гориво, различно от биоетанол?

Не, камините са предвидени да работят само с това гориво. Не си правете експерименти с други вещества, защото голяма част от тях отделят вредни газове и това може да има сериозни и дори фатални последствия за здравето ви, тъй като има риск от отравяне или задушаване!

Къде се поставя биокамината?

Камината може да бъде инсталирана навсякъде в дома, където мястото позволява, има и модели, които могат да се използват дори на двора.


Всичко, което трябва да знаете за модерните камини на биоетанол Биоетаноловите камини, наричани още