Стенни рафтове - декоративни и функционални

15/05/2023, 09:38:11
Оценка 5 от общо 2 гласа
15/05/2023
Тагове:
Стенни рафтове - декоративни и функционални

Празните стени ви изглеждат скучни и незавършени или пък се нуждаете от още място за съхранение? Чудите се къде да подредите любимите си декорации? В тези случаи на помощ идват стенните рафтове, които перфектно допълват интериора.

Полиците може да имат както декоративна, така и практична функция. Най-често се използват като рафтове за книги или цветя, но изглеждат чудесно и като място за поставяне на декорации, семейни снимки, сувенири.

В спалнята или банята може да служат за съхранение на козметика и аксесоари, в детската стая – за играчки, а в кухнята като място за поставяне на чаши, бурканчета и саксии с подправки и билки. Много удобни са и домашния офис, гараж или работилница.

На какво да обърнем внимание при избора на стенни етажерки?

Размери

Дължината на етажерката зависи от стената, на която ще се поставя, околните мебели и функцията на самата етажерка. Може да изберете няколко малки декоративни рафта или един цял с различна дължина. Дълбочината най-често варира от 25 до 45 см. и зависи от това какви аксесоари ще бъдат подредени на рафта. Помислете и за височината, на която ще бъдат монтирани рафтовете. Стандартната височина е на около 180 см. от пода.

Начин на закрепване

Много важно е да изберете стабилни фиксатори и да сте сигурни, че рафтовете са здраво закрепени и издържат определено тегло. Закрепващите елементи биват основно два вида – класически скоби или системи за закрепване на стена. Първия вид са ъглови скоби, при които едната част се закрепя за стената, а другата поддържа рафта. Това е сигурен и безопасен начин за монтиране. Системата за фиксиране включва скоба, чрез която рафта се закрепя директно към стената. Този начин изглежда по-издържан естетически.

Материал

Най-разпространени са етажерките от дърво или имитиращите го материали – ПДЧ и МДФ плоскости. Те се вписват във всеки интериор, създават уют и са здрави. Разбира се, в днешно време има и много други варианти – стъкло, смоли, метал. Съобразете материалът с интериорния стил.

Форма и стил

Разнообразите от форми и дизайни на стенните рафтове е огромно. Ще намерите както класически етажерки, така и в разнообразни асиметрични, кубични, квадратни и други форми. Цветът също трябва да е съобразен с околното пространство. В повечето случаи няма да сгрешите ако заложите на неутрални цветове като дървесни нюанси, бяло, слонова кост, бежово. Ако искате да превърнете рафтовете в интересен акцент, тогава ги боядисайте в пастелен или ярък цвят.

Как да декорираме рафтовете?

Няма определено правило как да подредите стенните полици, тъй като това зависи от тяхната функция, размер, форма, стилът на помещението. Ако ще използвате рафтовете за съхранение, най-важно е да се уверите, че могат да издържат определената тежест и че са безопасни. Разбира се, важно е да предметите, подредени на тях, да изглеждат добре. Ако имате два по-високи предмета, поставете ги в двата края, а по-ниските сложете в средата.

Ако използвате етажерките с декоративна цел е важно да ги подредите така, че да допълват интериора на стаята и да се сливат хармонично с него. Не е нужно да подреждате вещите на рафта в един ред като в галерия. В повечето случаи, разчупените решения изглеждат по-добре. Сложете аксесоарите под различен ъгъл или ги подредете на слоеве.

За да не изглеждат рафтовете твърде стерилни скучни, използвайте различни текстури и цветове. Свежите зелени растения винаги са добър вариант, който внасят живот и цвят в декорацията.


Празните стени ви изглеждат скучни и незавършени или пък се нуждаете от още място за съхранение? Чуд