Съвети при избор на входна врата

16/11/2021, 16:26:58
Оценка 5 от общо 2 гласа
16/11/2021
Тагове:
Съвети при избор на входна врата

Входната врата е ключов елемент от облика на жилището, тъй като е първото, което виждаме, влизайки в един дом. От нея до голяма степен зависи сигурността на имота и се гарантира спокойствието и комфорта на обитателите. Освен, че трябва да осигурява висока степен на безопасност, входната врата трябва да има много добри шумоизолационни и топлоизолационни качества.

Каква е разликата между входна врата за апартамент и за къща?

На първо място, входните врати, предназначени за къщи, трябва да бъдат устойчиви на външни атмосферни влияния, тъй като са изложени на ниски температури, дъжд, сняг, слънце и вятър. Покритието на вратата трябва да бъде обработено с екстериорни лакове с висока влагоустойчивост и UV защита.

Входната врата за апартамент не е изложена директно на климатичните условия от външната среда, но също трябва да притежава добри топлоизолационни характеристики, да не пропуска влага и да не се деформира. Също така трябва да бъде пожароустойчива и да има добра димоуплътненост.

От какъв материал да бъде входната врата?

Дърво

Врати от дърво се изработват още от древни времена. Дървото е предпочитано защото е лесно обработваем и възобновяем ресурс с класическа визия, подходящо както за модерни, така и за традиционни домове. Важно е то да бъде обработено по правилен начин, който да осигурява защита от външни влияния. Дървените врати могат да бъдат семпли или с различни орнаменти. Добавянето на метален обков ще придаде солидност и сигурност.

Стомана

Стоманените врати са здрави и предлагат високо ниво на сигурност и дълготрайност. За изолация обикновено се използва сърцевина от пяна. Стоманената врата има висока устойчивост на огън и влага и не се деформира под влиянието на външни фактори. За сметка на това обаче имат по-ниско ниво на звукоизолация и топлоизолация.

Метал

Вратите се изработват от метални листове с различни дебелина и се подсилват допълнително с метални ребра. Тъй като сам по себе си, металът няма добри изолационни свойства, вратата в изпълнена с пяна и термични лепила за по-добра енергийна ефективност. Имат висока степен на сигурност и устойчивост на климатични промени.

Фибростъкло

Вратите от фибростъкло се радват на голяма популярност в последно време. Те предлагат разнообразен дизайн, висока енергийна ефективност и не се нуждаят от поддръжка. Те не са податливи на влага, надраскване, ръжда и не се деформират с времето, което ги прави по-трайни от дървените и стоманените врати.

Блиндирана врата

Блиндираните врати се изработват от стоманени листи, допълнително подсилени с рамка и пълнеж, който най-често е метална вата. Финалното им покритие е фурнир от MDF, естествена дървесина или ламинат. Може и да бъдат прахово боядисани.

Притежават вградени усилващи елементи, които правят вратата непробиваема. Гарантират максимална сигурност срещи взлом, както и добра шумоизолация. Освен това са високо енергийно ефективни.

Заключващи системи

Специалистите съветват входната врата да има поне два вида заключване и то с различни по вид, ключалки. Добре е да има горно и долно заключване за допълнителна сигурност – например долна ключалка с ямков секретен патрон и горна с перообразен тип. Качествените врати предлагат заключваща система, която е непробиваема за неспециалист. Допълнително ключалката може да бъде защитена с бронировка против разпробиване или бампиране.


Входната врата е ключов елемент от облика на жилището, тъй като е първото, което виждаме, влизайки в