Най - честите грешки, които допускаме при закупуването на мебели

12/03/2018, 09:06:09
Оценка 4.5 от общо 33 гласа
12/03/2018
Най - честите грешки, които допускаме при закупуването на мебели

Както при планирането на интериора, така и при избора на обзавеждане е възможно да се допуснат банални грешки, които нарушават цялостната визия на жилището, а и ви струват време, нерви и пари. Вижте кои са най – честите грешки при закупуването на мебели, за да се предпазите от тях:

Купувате първо мебелите

Ако ви предстои цялостен ремонт на жилището и често разглеждате мебелните магазини сигурно сте си харесали мебели, представяте си как биха изглеждали в новото ви жилище и нямате търпение да ги купите. Не е правилно обаче да започвате от тях! Направете си план как точно искате да изглежда жилището, съобразен с неговата площ и вашите възможности и се опитайте да бъдете максимално функционални спрямо квадратурата, с която разполагате. След това решете как точно ще бъдат подредени помещенията, какви мебели ще ви трябват и изберете цветовете за пода и стените, както и основния стил. И едва след като осъществите тези стъпки, преминете към закупуването на мебели. В противен случай може удобния и красив диван, който сега ви харесва да не пасва на интериора ви или да се окаже не практичен за вашата дневна.

Избирате мебелите преди цветовете

Винаги мислете първо какви искате да бъдат основните цветове в стаята, съобразете се с нейната големина и осветеност. Малките стаи или тези, в които не попада много слънчева светлина могат да изглеждат мрачни и неприветливи, ако са обзаведени в тъмни цветове, например. Едва след като изберете нюансите на стените, преминете към избора на мебели.

Липса на подготовка и предварителни измервания

Начертайте схема на помещенията като впишете всички размери. Помислете добре кои мебели къде да позиционирате, предвидете необходимото разстояние около тях, така че да може да се придвижвате спокойно. Когато ходите в магазините носете в себе си компактна ролка за измерване на мебелите.

Не взимате мостри

Цветовете и материите изглеждат различно на различна светлина. Има значение дали осветлението е естествено или изкуствено, коя част на деня е, изложението на стаята и т.н. Затова преди да закупите мебел поискайте мостра и проверете как се съчетава с останалите мебели и цветове в стаята.

Нямате фокусна точка

За да изглежда добре едно помещение, то трябва да има център, това е акцент – първото нещо, което хората забелязват когато влязат в стаята или мястото, около което се събират. В кухнята - трапезария, например, това е масата за хранене. В дневната може да бъде телевизорът, камината. В спалнята фокусът е леглото.

Забравяте да измерите вратите

Сигурно сте чували поне една история за хора, които са си купили диван например и се е оказало, че той не може да мине през входната врата. Въпреки, че доста от мебелите пристигат разглобени и се сглобяват на място, има и такива, при които това е неприложимо. Затова не забравяйте да измерите вратите и всички пътища, през които трябва да мине мебелироквата, за да стигне до даденото помещение.

Пазарувате импулсивно

Знаем, че има случаи, в които не може да се устои на изкушението да се купи мебел, намалена с 50 %, но по – добре не бързайте с небмислените покупики, тъй като те могат да се окажат погрешни. Пазарувайте само след като сте уточнили целите и възможностите си и сте изпълнили стъпки по – горе. Така може да сте сигурни, че ще направите правилния избор. Грешка е и да се пазарува веднага след като сте взели заплата например, само защото в момента разполагате с по – голяма сума и да направите компромис с мебелите. Ако те са твърде скъпи, не достатъчно функционални или не пасват на интериора ви, по – добре изчакайте по – подходяща оферта. Освен това може да следите промоциите на по – големите магазини, а и винаги има празнични намаления по Коледа и Велик ден, така че ако те наближават може да сотавите пазаруването за тогава. Разбира се в случай, че покупката не ви трябва спешно.


Както при планирането на интериора, така и при избора на обзавеждане е възможно да се допуснат банал