Какви мебели да предпочетем - от масив, фурнир, MDF, ПДЧ

08/04/2018, 18:43:38
Оценка 4.7 от общо 45 гласа
08/04/2018
Тагове:
Какви мебели да предпочетем - от масив, фурнир, MDF, ПДЧ

Когато избираме мебели за дома си, освен с техния дизайн и функционалност трябва да се съобразим и с материала, от който са изработени, тъй като той има пряко отношение към тяхната здравина, издръжливост и естетични качества.

Мебели от масивно дърво

Мебелите от масивно дърво са най – качествените и дълготрайни мебели. Обработени, по правилния начин, те стават на практика вечни. Подлежат на реставриране и малки козметични ремонти. Подходящи са както за традиционен, така и за модерен стил на обзавеждане и подхождат на всяка стая в дома. Естественото дърво позволява направата на различни орнаменти, които придават уникален облик на всяко помещение. Класическите масивни мебели внасят усещане за уют, топлина и стил във всяко жилище.

Като недостатък на мебелите от масив можем да посочим тяхната цена, която често е значително по – висока от тази на останалите алтернативи. Освен това масивните мебели са тежки и ако често се местите това би могло да се окаже проблем за вас.

Мебели с естествен фурнир

Фурнинърт представлява тънък слой дървесина, получен от дървесни трупи. Произвежда се на листове с дебелина около 3 мм. С него се облицоват мебели от различни материали като талашит и шперплат. Фурнирът има за цел да придаде естествен вид на мебелите като може да бъде направен, така че да прилича на различни дървесни видове. Мебелите, облицовани с естествен фурнир наподобяват тези от масивно дърво, а в същото време се предлагат на по – ниска цена.

Мебели от MDF

Плочите MDF се произвеждат от мека дървесина по метода на сухо пресоване при висока температура и налягане, чрез които се постига фина и хомогенна структура.

Дървесните частици се слепват с парафин и лигнин, което прави мебелите от MDF екологични и безопасни. Те се отличават с гладка повърхност, висока еластичност и здравина. Мебелите се отличават и с висока степен на влагоустойчивост.

Цената им обаче е по – висока от тази на мебелите от ПДЧ и често се доближава дори до цената на масивните мебели.

Мебели от ПДЧ

ПДЧ означава плоча от дървесни частици. Получава се от смляна дървесина чрез горещо пресоване и слепване със синтетични смоли.

Мебелите, направени от ПДЧ са най – достъпния клас на пазара, главно заради ниската си цена и голямото разнообразие от цветови облицовки.

Недостатъците на мебелите от ПДЧ са ниската влагоустойчивост и значително по – краткият живот в сравнение с останалите алтернативи.


Когато избираме мебели за дома си, освен с техния дизайн и функционалност трябва да се съобразим и с