Как да изберем перфектния килим

20/06/2017, 18:48:58
Оценка 4.4 от общо 49 гласа
20/06/2017
Тагове:
Как да изберем перфектния килим

Килимите придават уют, чар и индивидуалност на всяко помещение. Защитават от студа и са чудесен шумоизолатор. Освен това са важен акцент от декора на дома.

Как да изберете правилния килим за вашия дом?

Материята на килима

Съобразете материята на килима според помещението, за което ще бъде предназначен. Например в дневната или детската стая, където се очаква, че килимът ще е подложен на интензивно натоварване е добре да изберете материя лесна за поддръжка и устойчива на износване – такива са повечето килими с къси влакна. За трапезарията също е добре да подберете килим лесен за почистване. Меките и пухкави килими с дълги влакна са подходящи за спалнята. Те създават усещане за топлина, мекота и уют. Освен това шумоизолират много добре.

Да разгледаме най – разпространените материи за изработване на килими:

Вълна – това е най – популярния материал, използван за изработка на килими. Вълната е издръжлива, устойчива на проникване на прах, здрава мека и осигурява много добра топлоизлация.

Коприна – килимите от коприна са меки на допир, лъскави и стилни. Чудесен избор са за спалнята. Основният им минус е високата цена.

Памук – памучните килими са лесни за поддръжка и почистване. Те са универсални и пасват на почти всяко помещение.

Синтетични материи – килимите от синтетични влакна са достъпни, устойчиви на замърсяване и износване и лесни за поддръжка.

Размерът на килима

Размерът на килима зависи от големината на помещението и разположението на мебелите. Може да изберете голям килим и да поставите всички мебели върху него. В трапезарията например е най – удачно килимът да е достатъчно голям за да побере масата и столовете. На дневната също и подхожда голям килим като върху него да бъдат разположени всички мебели – маса, диван фотьойли. За да се получи красив ефект най – добре би било килимът да не е от край до край на стаята, а да има отстояние от стените между 30 и 40 см.

Има вариант и само някои мебели или части от тях да са разположени върху килима – например само предните крака на мебелите.

Разбира се може и да няма нищо върху килима или само холната масичка за кафе да бъде разположена върху него. Това е добър вариант за малки помещения.

Цветовете на килима

В просторно и светло помещение почти всички нюанси стоят добре. Разбира се те трябва да са съобразени с цялостната визия на стаята. За стаи с големи прозорци и южно или западно изложение, както и за добре осветени помещения са подходящи килимите в студени тонове. За малките и по – тъмни стаи най – добре се спрете на килим в топли нюанси. Не забравяйте, че ярките и топли цветове привличат погледа и е възможно килимът да изпъква пред мебелите.

Фигурланите килими или тези с принтове също привличат внимание върху себе си и го отклоняват от останалото обзавеждане. Така че ако искате мебелите или стените да изпъкнат най – добре изберете едноцветен килим в неутрален или близък до цвета на подовата настилка нюанс.

Ако се чудите с кое да съчетаете цвета на килима обърнете внимание на пердетата и на останалия текстил в стаята и подбрете килим, който си подхожда с тях.


Килимите придават уют, чар и индивидуалност на всяко помещение. Защитават от студа и са чудесен шумо