Как да изберем хавлиени кърпи

03/05/2017, 14:32:52
Оценка 4.6 от общо 54 гласа
03/05/2017
Как да изберем хавлиени кърпи

Как да изберем качествени хавлиени кърпи и как да се грижим за тях?

Материята

Материалът, от който е направена кърпата е най – важният фактор, на който трябва да обърнете внимание. Добре е да търсите хавлии направени от памук или бамбук.

Памучните кърпи не позволяват задържането на влага в тъканта. Хавлийте могат да бъдат изработени от микро памук или египетски памук. Те са идражливи, меки, фини и с висока попивателна способност. Кърпите, изработени от органичен памук се характеризират с мекота и гарантирана безопастност по отношение на качеството на метериалите. Органичният памук е отглеждан без пестициди и токсични торове.

Хавлиените изделия могат да бъдат изработени и от бамбук. Те не задържат влагата, изсъхват бързо и се характеризират с особена мекота и приятна нежност на допир.

Бамбуковите изделия са с по – плътна материя от памучните, не задържат миризми и имат дълъг живот.

Плътността

Плътността на хавлиените изделия се измерва в грамове на квадратен метър. С колкото по – висок грамаж е кърпата, т.е по – плътна толкова по – качествена е тя. Плътността на хавлиените кърпи е добре да бъде между 400 и 620 гр./ кв.м. Прекалено леките халати не попиват добре, а твърде тежките съхант много бавно.

Цветовата гама

Тъй като хавлиените кърпи са в пряк контакт с кожата ни добре е да изберем изделия без много изкуствени оцветители, които биха могли да предизвикат раздразнения. В това отношение белите кърпи са най – безопасни.

Разбира се изборът на цвят на кърпите зависи главно от вашите предпочитания и вкус.

Как да се грижим за кърпите и халатите?

Най – подходящата температура за машинно пране на кърпите е 60 градуса. По – ниската температура не унищожава напълно бактериите и акарите, а по – високата може да повреди тъканите и кърпите да се свият или деформират.Добре е да се използва програма за допълнително изплакване, тъй като остатъците от прах за пране или омекотител могат да дразнят кожата.

Влажната среда в банята предразполага към развитие на микроорганизми и бактерии затова е добре халатите да не се съхраняват там. Подменяйте кърпите за ръце и за лице всеки ден.

Ако имате възможност сушете кърпите на октрито и на слънце. Ако не – използвайте сушилня и никога не ги прибирайте влажни в гардероба.

Не сушете кърпите в затворено помещение, тъй като това може да доведе до поява на плесен и неприятна миризма както по самите хавлии така и да увеличи влагата в стаята и да предизвика мухъл, който е опасен за здравето.


Как да изберем качествени хавлиени кърпи и как да се грижим за тях? Материята Материалът, от който