Как да изберем материал за гръб на кухня

23/03/2021, 10:26:28
Оценка 5 от общо 2 гласа
23/03/2021
Как да изберем материал за гръб на кухня

Изборът на красив и практичен кухненски гръб е една от основните задачи при проектиране интериорния дизайн на кухнята. Той има важна роля за визията на помещението, също така е важно да е качествен, дъглотраен и лесен за почистване.

Които са основните материали за гръб на кухня?

Керамични плочки

Най-популярното решение за кухненски гръб са керамичните плочки. Те са достъпни като цена, водоустойчиви, огнеупорни и имат дълъг експлоатационен срок. Разнообразието от модели и дизайни е огромно и със сигурност ще намерите подходящ вариант за всяка кухня. Керамиката може да имитира различни текстури като дърво, мрамор, гранит, кожа. Като основен недостатък можем да посочим лесното зацапване на фугите, тъй като те абсорбират влагата и се почистват трудно. Проблемът може да бъде частично решен чрез периодично нанасяне на импрегниращ препарат.

Камък

Гърбът на кухнята може да бъде от естествен или изкуствен камък, който може да бъде с различна форма, дизайн и текстура. Може да имитира бетон, тухли, гладко покритие. Естествения камък е красив, траен, водоустойчив, но и доста скъп. Някои видове като мрамора са капризни, лесно чупливи и трудни за поддръжка. Изкуствения материал е по-лесен за почистване и на по-достъпна цена. Предлага многообразие от дизайни, текстури и цветове. Може да имитира естествени камъни като мрамор, гранит, травертин или тухлена зидария.

Декоративните тухли определено са красиви, но и доста трудни за почистване заради релефната си повърхност. Подходящи са за кънтри, рустик, лофт стил.

МДФ или ПДЧ

Бюджетни материали с чийто монтаж може да се справите и сами. Най-често имитират дърво. Почистват се лесно. Не са много издръжливи, но достъпната им цена позволява честа подмяна. Допускат проникване на влага, която влошава вида им с течение на времето.

Метал

Металът не е много разпространен материал за кухненски гръб, но той има своите предимства. Най-достъпна е неръждаемата стомана. Приложение намира и медното покритие, което обаче е значително по-скъпо.

Металният лист образува безшевна повърхност, благодарение на която кухнята придобива монолитен и минималистичен вид. Липсата на фуги и релеф гарантира високо ниво на хигиена. Не абсорбира влага и мръсотия и се почиства много лесно. Чудесен е за индустриален или минималистичен дизайн, комбинира се успешно с иноксови уреди и метални аксесоари.

Стъкло

Използва се специално закалено стъкло, което е издръжливо, огнеупорно и устойчиво на температурни колебания. Стъклото е екологичен материал, не задържа мръсотия и се почиства много лесно. С помощта на фотопечат може да се насладите на висококачествени изборажения, които да превърнат кухнята ви в истинско произведение на изкуството – растения, залези, пейзажи, камъни, животни – разнообразието е огромно. Като единствен недостатък на кухненския гръб от принт стъкло можем да посочим високата му цена.

Дърво

Натуралното дърво рядко се използва за гръб на работната зона в кухнята поради ниската си влагоустойчивост и трудно почистване. Изисква се то да бъде защитено със специални импрегниращи лакове, които да се нанасят периодично. Въпреки това експлоатационния му срок е по-кратък, в сравнение с останалите материали.

Самозалепващо фолио

Фолиото е евтино, лесно за полагане и предоставя възможности за бърза и честа промяна на декора на кухнята. Качественото самозалепващо фолио е обработено със специални материали, които го предпазват от задържане на влага, петна и миризми.


Изборът на красив и практичен кухненски гръб е една от основните задачи при проектиране интериорния