Интериор на спалня с детско креватче

27/05/2019, 14:19:44
Оценка 5 от общо 2 гласа
27/05/2019
Тагове:
Интериор на спалня с детско креватче

Интериорът на спалня с детско креватче изисква добро обмисляне за да може да се осигурят както всички необходими условия за сън и развитие на бебето, така и пълноценна почивка за родителите.

На какво да обърнем внимание при планиране интериора на спалнята:

1. Не се препоръчва детското креватче да бъде под прозорец;

2. Ако в стаята се използва климатик, съобразете поставянето на детското легло, така че въздушната струя да не бъде директно към него;

3. Не поставяйте креватчето в близост до отоплителни уреди;

4. Най – добре е бебешкото легло да бъде далеч от източници на светлина както естествена, така и изкуствена;

5. Най – подходящото място за бебешкото креватче е в ъгъла на стаята;

6. Избягвайте да поставяте леглото в близост до телевизори, компютри и други електронни устройства;

7. Ако в стаята има ниша най – добре е да поставите в нея спалнята или детското легло в зависимост от размера й.

Ако стаята е със среден или голям размер може да я зонирате като отделите детското легло от родителското с помощта на параван. Той може да бъде гипсокартон, дърво или друг подходящ материал. Може да бъде със стелажи или пък да изпълнява функцията на шкаф с чекмеджета, като в този случай ще има и практична роля, тъй като ще служи за съхранение. Това обаче не е много удачно решение за малки и тесни стаи защото ще намали още повече пространството.

Ако стаята е твърде малка, но искате все пак да отделите двете зони може да използвате завеса, която през деня да стои прибрана и да не намалява използваемата площ.

Ако спалнята е много малка дрехите и принадлежностите на бебето може да се съхраняват в гардероба на родителите. В такъв случай е добре да изберете бебешка кошара с чекмеджета както и подобен модел спалня. Така ще си осигурите още място за съхранение. Ако размера на стаята позволява вземете отделен скрин за бебето.

Добре е около бебешкото креватче да поставите малко капане, фотьойл или люлеещ се стол. Това ще бъде голямо удобство за нощните хранения на бебето.

По отношение на материалите – гледайте да са максимално безопасни, сигурни и здрави. За подова настилка са подходящи паркет, ламинат или винил. Те са лесни за поддръжка и не задържат прах. Може да има и мек, тънък килим.

Цветовете трябва да са успокояващи, пастелни – бяло, сиво, бледо зелено, синьо, бежово, пастелно жълто. Къта около детското легло може да бъде декориран със стикери за стена, детски картини или фототапет.

Заложете на екологичен и лесен за поддръжка текстил. Завесите трябва да са антистатични, да могат да се перат често и да осигуряват пълна тъмнина. Може да изберете ефирни пердета в комбинация със щори. Външните ролетни щори затъмняват най – добре, освен това намаляват температурата през лятото и проникването на студ през зимата.

Ако използвате балдахин, обиколник или други текстилни аксесоари за бебешката кошара те трябва да са меки, безвредни и лесни за почистване. Вижте: детски легла с балдахин

Килимът също трябва да е от безопасна материя, да не задържа много прах и да понася често пране.

Осветлението в спалнята е желателно да бъде меко, приглушено. Добре е да силата на светлината да може да се регулира. Най – вероятно ще имате нужда от нощна лампа, добре е да я поставите по – далеч от бебешкото креватче.

С правилно планиране и малко въображение спалнята може да бъде проектирана така че да осигурява комфорт както на родителите, така и на бебето през първите месеци и години от живота му.


Интериорът на спалня с детско креватче изисква добро обмисляне за да може да се осигурят както всичк