Кухня с трапезария до 10 кв.м.

31/05/2019, 13:12:35
Оценка 5 от общо 2 гласа
31/05/2019
Тагове:
Кухня с трапезария до 10 кв.м.

Ако ви се налага да обособите кухня с трапезария на площ от около 9 – 10 кв.м. то със сигурност ще се сблъскате с много въпросителни и неизвестни. Истината е, че няма магически трик, който да компенсира липсата на площ. Малкото пространство си остава такова, каквото и да правим, но все пак при добро планиране и правилна подредба на мебелите и домакинските уреди, могат да се постигнат забележителни резултати.

Разположението на кухненското оборудване зависи от формата на стаята. В правоъгълна стая където имаме две дълги стени и две къси, кухненските шкафове могат да бъдат разположени по протежението на едната стена, под ъгъл, заемайки една дълга и една къса стена или на две противоположни стени.

Мястото под прозореца може да се използва за поставяне на барплот, който да играе ролята на маса за хранене.

Ако кухнята е квадратна най – често мебелите се разполагат под ъгъл и заемат две съседни стени. Ъгловото разположение обикновено е по – удобно от правото защото се спазват пропорциите на кухненския триъгълник и се скъсява разстоянието от хладилника до мивката.

За да бъде удобно готвенето е добре да се съобразите с т.нар. правило на кухненския триъгълник. Неговата идея е печката, хладилника и мивката да са разположени така, че готвача да се придвижва лесно и бързо между тях. В образувания триъгълник не трябва да има препятствия, които да пречат и с минимум движения да се стига до всяка една от важните точки.

Кухненски шкафове до тавана са практично решение за справяне с малкото пространство и недостатъчното място за съхранение.

Минималистичния подход е за предпочитане в малката кухня. Това означава без излишни декорации, твърде много мебели или аксесоари. В компактните помещения трябва да има само най – необходимото – неизбежните домакински уреди, минимален брой шкафове, маса за хранене (най – добре сгъваема), столове или малко канапе. Монохромните цветове създават усещане за простор, докато твърде шарени пространства изглеждат с по – малък обем. Затова се въздържайте от прекомерно количество декоративни елементи.

Изберете светли, пастелни тонове за малката кухня. Успешно се използват бяло, слонова кост, светло сиво или бежово, пастелно синьо, зелено, бледо жълто.

Избягвайте твърде ярки, топли и агресивни цветове.

Гланцираните повърхности отразяват светлината и ще направят стаята по – просторна. Използвайте ги за кухненски гръб, шкафове, уреди, плот.

Оставете естествената светлина да влиза в помещението доколкото е възможно. Ако то не е твърде слънчево изберете леки, прозрачни пердета. Ако се спрете на щори, дръжте ги максимално време отворени. За вечерните часове и мрачните дни, осигурете допълнително осветление. Най – добре е то да не идва от един източник, а от различни места. Добре осветени трябва да бъдат работния плот, кухненските шкафове, мястото за хранене.

Възползвайте се максимално от различни възможностите за съхранение в кухненския бокс – издърпващи се плотове, вградени чекмеджета, допълнителни рафтове вътре в шкафовете, бутилиери и т.н.


Ако ви се налага да обособите кухня с трапезария на площ от около 9 – 10 кв.м. то със сиг