Кухни в лилаво - актуални тенденции

06/08/2019, 13:45:06
Оценка 5 от общо 2 гласа
06/08/2019
Тагове:
Кухни в лилаво - актуални тенденции

Лилавият цвят е очарователна смесица между два противоположни цвята – червено и синьо. Той съчетава в себе си огненото усещане на червения цвят и хладното, спокойно излъчване на синьото. Лилавото има доказан благоприятен ефект върху човешката психика – действа успокояващо, намалява усещането за стрес.

За да се разреди интензитета на лилавият цвят може да се използват светли, пастелни нюанси, а тъмните, наситени тонове да се прилагат пестеливо. Също така е добре лилавото да се комбинира с бяло, бежово, пастелно жълто.

Лилавите нюанси са подходящи за големи и добре осветени кухни с южно или западно изложение.

С какво да съчетаем лилавият цвят?

Кухнята в лилаво и бяло е спокойна, създава усещане за хармония, релакс и изисканост. За подобен интериор са подходящи аксесоари и домакински уреди от инкос, както и сребърни прибори, дръжки, сувенири.

Съчетанието между бяло и ярки лилави тонове като слива и патладжан създава елегантна атмосфера с усещане за лукс и стил. Белият цвят, комбиниран с нежни люлякови нюанси пък е подходящ за кухня в стил прованс.

Изискана и стилна е комбинацията между боровинка или патладжан и черно. Подходяща е за големи и добре осветени кухни в модерен стил.

Нежно, пастелно лилави с акценти в светлозелено придава свежест, екзотика и настроение на кухнята.

Успешна е комбинацията с бежово или сиво. Те балансират интензивността на лилавият цвят и създават уютна и хармонична обстановка. Ярко лилавото се съчетава добре и с различни оттенъци на жълтото.

Как да използваме лилавият цвят в кухнята?

Лилави стени

Боя или тапети в лилаво придават дълбочина на стените и са удачен вариант за светла и просторна кухня. В по-малките помещения е добре само една акцентна стена да бъде в лилаво, а останалите да бъдат в светли, хладни, неутрални тонове. Лилавите стени се съчетават добре с бели, бежови, черни, сиви шкафове, както и с такива от светло, избелено дърво. Подовата настилка може да бъде светъл ламинат или плочки.

Лилави кухненски шкафове

Кухненските шкафове могат да бъдат матови или гланцирани, в светло или ярко лилаво. Това зависи от стила на кухнята и останалите цветове в декора. За да не става твърде интензивен цвят може да се спрете на шкафове в два цвята, например лилаво и бяло. В този случай може и част от аксесоарите и декорациите да са в лилаво.

Мебели и текстил в лилаво

Столовете, диванът, покривката за маса или пердетата в лилаво ще придадат чар и луксозно излъчване на кухнята. Може да комбинирате два различни лилави нюанса с бяло, бежово или сиво.

Кухненски гръб в лилаво

Може да превърнете гърбът на кухнята в красив акцент ако го облицовате с лилаво плочки или принт стъкло, изобразяващо лавандула, орхидея, люляк. Съчетайте го с бяло или светлобежова кухня. Лилавите аксесоари ще допълват елегантното усещане.

За кой интериорен стил е подходящ лилавият цвят?

Кухнята в модерен или минималистичен стил е изискана, семпла, без излишни аксесоари. Подходящи са комбинации между лилаво и бяло, черно, сиво или сребро.

За кухня в стил прованс са подходящи пастелни лилави тонове, тапети, пердета или аксесоари, изобразяващи лавандула или люляк в комбинация с бяло или слонова кост.

Класическата кухня изглежда стилна и луксозна, изпълнена в нюанс патладжан или грозде, съчетан с черно, графит, бежово.


Лилавият цвят е очарователна смесица между два противоположни цвята – червено и синьо. Той съч