8 идеи за подова настилка от плочки в кухнята

24/11/2020, 10:48:22
Оценка 4.8 от общо 4 гласа
24/11/2020
Тагове:
8 идеи за подова настилка от плочки в кухнята

Керамичните плочки са една от най-предпочитаните подови настилки за кухнята. Това отчасти се дължи на факта, че много хора се страхуват да сложат дървена настилка в помещение, в което се готви и има риск от протичане на ВиК тръба. Освен това плочките са издръжливи на надраскване и счупване.

Предимства:

  • Здравина и висока износоустойчивост
  • Лесно почистване
  • Понасят без проблем влагата
  • Огромно разнообразие от форми, размери, цветове, текстури.

Недостатъци:

  • Студено усещане при ходене
  • Трудно почистване на фугите
  • Полагането на плочките отнема време и средства

Интериорни идеи с подова настилка от плочки в кухнята

Кухня в кънтри стил

За кухнята в кънтри стил са подходящи светли плочки в неутрален цвят – бежово, сиво, бяло, ванилия. Те отлично се съчетават с мебелите от избелено дърво и пастелните тонове по стените и аксесоарите.

Кухня в лофт стил

За индустриалния стил са подходящи тъмни плочки – черни, кафяви, тъмни сиви, тъмно зелени. Може да са комбинирани с паркет или ламинат. Мебелите са от тъмно дърво, а аксесоарите – от метал.

„Килим от плочки“

Една интересна идея е полагането на плочките като пано под трапезната маса с ефект на килим.  Останалата част от настилката може да бъде от друг вид плочки или дърво.

Цветни шестоъгълни плочки

Шестоъгълни компактни плочки в различни пастелни тонове ще придадат нежно и романтично излъчване на кухнята. При този дизайн подовата настилка се превръща в акцент и останалите облицовки и мебели трябва да бъдат семпли и изчистени, най-добре в бяло, шампанско, праскова.

Мраморни плочки

Всъщност тяхното време не е отминало. Мраморът не случайно е наричан „царски камък“ и винаги ще бъде актуален. Създават изискано и луксозно излъчване и се съчетават прекрасно с класически и модерен стил. Тъй като естествения мрамор е доста крехък, а и скъп, може да заложите на керамични плочки с мраморен ефект.

Пачуърк плочки

Една доста свежа и екстравагантна идея са пачуърк плочките. Те основно се избират за малки площи като например гърбът на кухнята или ограничени части от пода – под кухненската маса или около работния плот. Поставянето им по целия под е по-скоро рядкост, но пък ще се сдобиете с нестандартна кухня с уникален почерк.

Ретро визия

Заложете на ромбовидни или квадратни плочки с диагонално полагане и ги съчетайте с очарователни ретро уреди и мебели.

Комбинация с паркет

Традиционното съчетание на плочки с паркет или ламинат продължава да бъде актуално, най-вече благодарение на своята практичност. Дървото внася уют и топлина, а плочките обособяват визуално работната площ в кухнята и гарантират предпазване на дървената настилка от намокряне.


Керамичните плочки са една от най-предпочитаните подови настилки за кухнята. Това отчасти се дължи н