Осветление в банята

25/05/2021, 16:31:12
Оценка 5 от общо 2 гласа
25/05/2021
Тагове:
Осветление в банята

Осветлението в банята трябва да е практично, безопасно и да създава уютна и приятна обстановка.

Светлината трябва да бъде достатъчна, да се доближава максимално до дневната за да осигури прецизност при извършване на различни козметични и хигиенни дейности. От друга страна банята се използва и като помещение за релакс, за което пък е подходяща дискретната, приглушена светлина. Затова най-добре е да заложите на различни източници на осветление, които да използвате според необходимостта. Броят осветителни тела зависи от големината на банята. Колкото повече са те, толкова по-малки трябва да бъдат размера и мощността им. За просторна баня е подходящо зоново осветление т.е. различни източници, с които да обособите функционални зони в помещението. За малката баня едно централно осветително тяло в комбинация с дискретно допълнително осветление на ключови места, е напълно достатъчно.

Разположение на осветителните тела

Основна светлина

Основното осветление може да идва от един или няколко източника. По правило то се монтира на тавана и осветява цялото помещение или поне голяма част от него. Може да изберете плафони, лунички или светлинни пана. Общото осветление се монтира в центъра на банята.

Допълнителна светлина

Допълващото осветление обикновено се използва за различни зони, основно тази над мивката и огледалото. Заложете на насочено, не прекалено ярко осветление на нивото на очите. Зоната на душа или ваната също може да бъде допълнително осветена с помощта на лунички, LED ленти или стенни аплици.

Мека, приглушена светлина в зоната за съхранение ще има не само функционално, но и естетично значение. С помощта на LED ленти може да подчератете интериорни елементи като ниши, рафтове, декорации и да придадете романтично излъчване на банята.

Практични съвети при избор на осветление за банята

Обърнете внимание на цветната температура

Осветлението около огледалото често се използва за разкрасителни процедури като почистване на лице, обезкосмяване, поставяне на грим. Специалистите съветват ако се приготвяте за разбота или излизане през деня да използвате лампа с цветна температура, близка до тази на дневната светлина – 4000-5000 Келвин. Ако ще излизате вечер използвайте по-топла цветна температура 2400-2700 Келвин. За целта е добре да се спрете на осветително тяло с възможност за регулация на температурата.

Проверете защитата

Уверете се, че осветителните тела имат нужната защита и са подходящи за употреба в банята. Важно е да имате предвид стойността на IP защитата, която се обознчава по следния начин IP x0 до IP x9. Цифрата показва нивото на защита срещу проникване на вода и колкото по-висока е тя, толкова по-добра е защитата.

Енергоспестяване

Желателно е да заложите на енергоспестяващи или LED крушки, тъй като те излъчват по-приятна светлина, имат дълъг живот, не отдават излишна топлина и пестят електричество.

Практичността преди всичко

По възможност използвайте различни електрически ключове за отделните осветителни тела. Това ще ви даде удобство и функционалност.

Осветление според интериорния стил

Баня в лофт стил

За банята в лофт стил са характерни тъмни цветове и осветление с умерена наситеност. Подходящи са висящи осветителни тела, крушки, фенери, полилеи с въжени или метални мотиви.

Баня в стил прованс

Заложете на ефектни осветителни тела – поллилеи, стенни аплици, абажури в злато, мед или с флорални мотиви. Лампи във формата на свещници са интересно решение.

Баня в рустик стил

За банята в рустикален стил заложете на мека, приглушена светлина, подчертаваща романтичния и топъл стил.

Баня в модерен стил

Луничките и LED ленти са най-удачния вариант за модерната баня. Изберете студена, умерено ярка светлина.

Баня в скандинавски стил

Банята в скандинавски стил се нуждае от добра осветеност, тъй като символизира простор и чистота. Заложете на бяла, умерено силна светлина.


Осветлението в банята трябва да е практично, безопасно и да създава уютна и приятна обстановка. Све