Тераса на покрива - кът за отдих под открито небе

17/06/2022, 12:57:59
Оценка 3.7 от общо 3 гласа
17/06/2022
Тагове:
Тераса на покрива - кът за отдих под открито небе

Ако сте от щастливците, които разполагат с голям, плосък покрив, то имате чудесна възможност да обособите свое лично кътче за релакс и слънчеви бани.

На първо място е важно да осигурите безопасност за себе си, съседите си и сградата. Нужно е да се консултирате със специалист, който да изчисли максималното натоварване на терасата за да прецените какви мебели може да поставите на нея.

Важно е освен това да направите добра хидроизолация, тъй като дъждовете, топящия се сняг и замръзването и размразяването на водата върху пода, увреждат покритието и може да доведат до теч вътре в жилището.

Нужен и наклон за отичане към дренажната система, който трябва да е поне 2%. Повече информация за хидроизолация на тераса.

Идеи за тераса на покрива

С лятна кухня

Ако пространството позволява, отлична идея е обособяването на кухня на покривната тераса. Така няма да се налага да влизате в жилището за сервиране и снабдяване с напитки и храна. Освен това ще може да се насладите на барбекю с приятели. Разбира се, не е нужно кухнята да е голяма – котлон, грил, малък работен плот, мивка и шкаф за посуда, са напълно достатъчни.

Помислете за ограда

Оградата е необходима, особено ако наоколо има по-високи сгради и не искате да се чувствате наблюдавани. А и създава чувство за уединение и комфорт. Важна е и от гледна точка на безопасност, особено ако имате малки деца.

Осветлението е важно

Със сигурност ще искате да използвате вашата тераса и през тъмните часове на денонощието. За целта ви е нужно добро осветление. За общо осветление заложете на стенни, тавани или подови лампи. Може да използвате декоративно LED осветление за да подчертаете архитектурни елементи, скулптури, растения, декорации. В ъглите и по крайщата на терасата заложете на соларни лампи, които се захранват със слънчева енергия. Тъй като площта е открита, използвайте екстериорни осветителни тела с висок водоустойчив индекс.

Домашно кино на терасата

Какво по-хубаво от това да се отпуснете с чаша питие вече пред телевизора под открито небе? Ако сте любители на домашното кино, не пропускайте да го преместите на терасата през летните месеци. Разбира се, нужно е добро покритие за телевизора, което да го предпазва от дъжд.

Малка тераса

Дори пространството, с което разполагате да е малко, напълно възможно е да обособите приятно кътче за релакс на открито. Пейка, малко канапе или шезлонг, съчетани с масичка за кафе са пълно достатъчни за да си почивате с книга и чаша капучино в ръка.

Тераса с джакузи

На пазара се предлагат портативни и надуваеми джакузита, които са отличен избор за двора и терасата. Първо се уверете, че не превишавате допустимото натоварване и след това спокойно се наслаждавайте на джакузи в собствения си дом.

Открито огнище

Камината ще придаде уют и романтика на вечерите на открито.

Тераса с пергола

Перголата осигурява леко, но не пълно засенчване и запазва усещането за простор. Най-често се прави от дърво. По нея могат да се пуснат катерливи растения, които ще гарантират по-стабилна сянка и ще внесат свежест и чар на терасата.

Навес или тента

За да може да използвате покривната тераса дори когато вали, помислете за монтирате на тента или навес. Те ще предпазят мебелите и уредите от силените дъждове и жаркото слънце.

Люлка

За истински релакс, монтирайте люлка на терасата. Какво по-приятно от почивка с любима книга под открито небе?

Не пропускайте растенията

Градината на покрива е чудесен начин за компенсиране липсата на дворно пространство и внасяне на зеленина, свежест и биоразнообразие в градските жилища. За озеленяване се използват предимно почвопокривни треви и храсти, но може да заложите и на растения в саксии, кашпи, градински вази.


Ако сте от щастливците, които разполагат с голям, плосък покрив, то имате чудесна възможност да обос