Огледалата - игра със светлината

22/12/2021, 13:39:17
Оценка 5 от общо 2 гласа
22/12/2021
Тагове:
Огледалата - игра със светлината

Светлината променя духа на пространството, създавайки приятна атмосфера и позитивно усещане. Всичко, от което се нуждаете е малко слънце, отблясъци и простор, за да промените настроението в помещението.

Огледалото е изключителен аксесоар. То има много практични приложения, освен обичайната си функция - да показва как изглеждаме. Огледалото може да бъде чудесна интериорна придобивка, която ще разнообрази помещението и ще внесе свежест и простор.

Огледалата у дома, с които умело може да подредите интериора, перфектно ще осветят дори и най-малките стаи. Играта на светлините у призматичните отражения на огледалните галерии ще направят всеки интериор вълшебен и малко по-голям.

Ако и вие имате нужда от повече светлина и търсите възможности да я привлечете в дома си, ето няколко практични съвета, как да играете със светлината с помощта на огледала:

 • Една страхотна идея е да поставите огледало в непосредствена близост до прозореца или на срещуположната стена, така когато е в съседство, то създава впечатление за още прозорци и светлината в помещението се удвоява.
 • Освен, че умело ще усвети помещението ви, огледалото може и да го уголеми. Когато у дома имате тясна и/или дълга стая (а може би и двете в едно), тесен коридор - каквито са по принцип повечето, най-добрия начин да се промени визуалното съотношение на пространството, е да се сложи огледало по продължение на една от дългите стени.
 • Малка подробност, която може значително да увеличи количеството слънчева светлина, влизаща в къщата, са огледала под наклон. Между другото, тази техника визуално леко разширява пространството и разчупва интериора.
 • Огледалата тип "фалшиви прозорци" са уникален метод за осветяване на тъмната стая:
  - фалшиво-осветен прозорец (елегантен начин да получите допълнителен източник на изкуствена светлина и визуално да „избутате“ границите на стаята).
  - прозорец-огледало (огледалната повърхност, която да отразява слънчевата светлина).

Допълнителни съвети за по-светло помещение

 • За тези, които искат да направят стаята още по-светла, е добре да заложат на боя за стени със светли тонове. Хубаво е мебелите и текстила също да бъдат в светли тонове, резултата няма да закъснее.
 • Заменете плътните и тежки завеси с по-леки и светли и веднага ще усетите светлината нахлуваща в дома ви.
 • Понякога в стремежа си да подобрим естествената светлина, много от нас забравят, че допълнителното осветление може да реши проблема. Слагането на осветителни тела на по-тъмните кътчета на стаята, комбинирайки подови, стенни или настолни тела ще има чудесен ефект. Ако пък прозорец липсва, е препоръчително огледалото да бъде оборудвано с осветление или да е окачено на ниво, което ще му позволи да отразява светлината от изкуствените източници на светлина.
 • Един по-различен метод за осветяване на помещението са лъскавите повърхности. Те могат да направят апартамента по-светъл и приветлив. Залагайки на стъклени плотове, рафтове, прегради, стелажи с открито съхранение на стъклени чаши, плакати и стенописи зад стъклото ще озарят помещението повече от добре.
 • Не е тайна, че зеления цвят добавя свежест в интериора. Стайните растения ще помогнат перфектно за случая. Важни са не само визуално-пространствените решения, но и дребните детайли в помещението.
 • Постарайте се винаги да се придържате към една цветова гама. Добре е тя да бъде светла и приветлива.
 • Заложи на врати със стъкло, за да позволиш на светлината да достига до вътрешността на апартамента и да освети дори и тъмното антре, например. Освен това, стъклото има усещане за нещо леко и „въздушно“ и със сигурност ще стои по-свежо в тъмната стая. Повече отколкото масивната, дървена врата.

Да декорирате у дома с огледало не е никак трудно. Дори е забавно, особено ако обичате да експериментирате и да бъдете различни. Огледало може да сложите във всяка стая и няма да бъде грешка. То перфектно ще замести картината и почти винаги се превръща във фокусна точка в помещението, особено ако е в комбинация с красива и изящна рамка.


Светлината променя духа на пространството, създавайки приятна атмосфера и позитивно усещане. Всичко,