Идеи за обзавеждане на таванско помещение

13/01/2015, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 81 гласа
13/01/2015
Тагове:
Идеи за обзавеждане на таванско помещение

Таванското помещение може да бъде трансформирано в стая с различно предназначение в зависимост от своята големина и желанията на обитателите на жилището. Много често то се превръща в място, на което складираме ненужни или рядко използвани вещи като по този начин се лишаваме от ценна площ, която не използваме оптимално.

Таванската стая обаче може да ни предложи много повече от това да бъде просто килер. Тя може да е помещение за релакс и четене на книги, домашен фитнес, стая за игра, ателие, офис кът и какво ли още не.

8 идеи за оползотворяване на таванско помещение

Спално помещение

Ако жилището е малко и се налага да разтягате дивана в хола, превръщайки го в място за сън, то спокойно може да пренесете спалнята на тавана. Или да я превърнете в стая за гости.

Домашен офис

Работата от вкъщи вече е част от ежедневието на все повече хора, а се очаква тази тенденция да се засили още през следващите години. За съжаление обаче повечето жилища не разполагат  с отделно помещение, предвидено за тази цел. Именно тук на помощ идва таванската стая. За да бъдете максимално работоспособни обаче, трябва да осигурите добро проветрение и достатъчно естествена светлина. Боядисайте стаята в светли тонове, купете си удобно бюро, стол и мебели за съхранение и вашия домашен офис е готов.

Домашно кино

Ако обичате да релаксирате пред телевизора с любим филм или предаване, то подарете си собствена кино стая. Разбира се, за да бъде изживяването пълноценно, е важно да осигурите качествена техника, подходящо осветление и комфортни мебели.

Дрешник

Още една стая, която често липсва в повечето апартаменти е дрешникът. Ако сте от щастливците, които разполагат с таванско помещение, то може да го превърнете в удобно място за съхранение на дрехи, обувки, чанти, аксесоари. Съчетайте с тоалетка за гримиране и скрин за съхранение на козметика.

Ателие

Мансардното помещение може да се превърне в чудесна хоби стая или ателие за рисуване, шиене, изработване на бижута или картички и други дейности.

Детски кът

Децата обичат да имат свое кътче за игра, скривалище, в което да се забавляват сами или с приятели. Просто сложете мек килим на пода, пейка, пуф или табуретки за сядане, палатка или къщичка за игра, подходяща декорация и детския кът е готов за приключения и забава.

Перално помещение

Повечето жилища не разполагат със специално обособено перално помещение, затова ни се налага да трансформираме някое свободно кътче в такова – най-често в банята, коридора, кухнята, килера. Ако имате таванска стая обаче, обмислете възможността да я превърнете в перално помещение с кът за гладене. Не пропускайте да осигурите добра вентилация.

Библиотека с кът за четене

Ако обичате книгите, то със сигурност бихте се зарадвали на своя лична библиотека с уютен кът за четене. Какво по-хубаво от това да се отпуснете в удобно кресло с чаша кафе и любима книга в ръка в неделния следобед?


Таванското помещение може да бъде трансформирано в стая с различно предназначение в зависимост от св