Гоблен - да погледнем към стената

17/01/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 38 гласа
17/01/2016
Тагове:
Гоблен - да погледнем към стената

В днешно време гоблените са все по – рядко срещан и нетрадиционен начин за украса на стената у дома. Въпреки че на гоблена се гледа като на антикварна вещ и част от далечното минало, той има заслужено място и в съвременния интериор. Тъкането на картини се заражда пред векове, подобни техники са били познати още 1400 г. пр. Хр. в древен Египет, Елада, Персия, Япония, Гръцката империя.

Огромните пана са изобразявали най – често Бог и различни моменти от живота на Божията майка. Постепенно тематиката на гоблените се разширява, освен библейски сцени, те започват да изобразяват митове, хора като работещи селяни или ловуващи благородници, важни пътувания, зелени пейзажи, животни. Материалите, от които са направени гоблените най – често са памук, вълна, лен, коприна.

Напоследък гоблените завръщат популярността си. Днес може да се създаде не само пано за стената, но и покривки, калъфи за мебели и декоративни възглавнички. Въпреки, че гобленът е елемент предимно на класическия стил, той чудесно се вписва и в модерния интериор. Красивите пана създават уникална атмосфера с чувство за лукс и изисканост. С правилно подбрани цветова гама и сюжет, гобленът може да краси всяка стая в дома, както и работния кабинет. 


В днешно време гоблените са все по – рядко срещан и нетрадиционен начин за украса на стената у