Декорация на двор и градина - идеи и съвети

29/06/2021, 14:34:48
Оценка 5 от общо 2 гласа
29/06/2021
Тагове:
Декорация на двор и градина - идеи и съвети

Почивката на село, а дори и животът там, вече са по-предпочитани от преди, особено ако направим сравнение по време и след пандемията. Много хора от града отидоха на село и купиха къщи с двор и градина, които вече се чудят как да декорират: с нужните съвременни градински ратанови мебели, осигуряващи комфорт за пълноценна почивка или чрез подходящо аранжиране и в комбинация с красиви детайли за атрактивна визия. Нека видим съветите за избор и декорация на градината и двора от Vivre.bg.

Какво е важно при декорацията на двора и градината?

Много е важно първоначално да се направи конкретен план как ще бъде оформен дворът. Тъй като това е малко по-сложно и достъпно повече за професионалистите в областта, които обаче не струват малко, Вие можете да потърсите в интернет готова схема на разпределението и да я коригирате спрямо Вашите предпочитания. Разбира се, свободната площ има голямо значение и Вие трябва да се съобразите с нея и така да съставите плана за декорация на градината.

Дори и при ограничена площ насочете вниманието си към основните неща, които Вие искате да притежавате в свободното си дворно място. Например, ако имате малки дечица, предвидете в плана детски кът с пясъчник, пързалка, басейнче и т.н. Добър вариант е също да предвидите наличие на барбекю, беседка, малко езерце или водопадче, придаващо допълнителен уют на мястото.

При изграждането на първоначалния план за декорация на двора и градината важно е да обмислите всичко в детайли, кое къде ще бъде разположено, растителността, цветовото съчетание и т.н. Предвидете наличие на място за седене и релакс, барбекю, детски кът, място за забавление и т.н.

Съвети от Vivre

При декорацията на двора и градината, много е важно да се започне с оформлението и проектирането на пътеките. Те са алеите, по които ще можете да се придвижвате лесно и бързо от едно място на друго. Пътеките позволяват разделянето на свободната площ на отделни зони и всичко изглежда по-красиво и спретнато. Важно при проектирането им е да се достига до всички нужни зони на двора. За тях можете да използвате различни материали, като фин чакъл, бетонни плочи, камъни и т.н.

При подбора на растенията за декорация и аранжирането на свободните площи, вземете под внимание факта, че различните растения цъфтят по различно време от годината. Така можете да подберете отделни разновидности, които целогодишно да радват окото Ви с нови цветни комбинации и изящни красиви цъфтежи.

Много ефектно изглеждат дворът и градината, когато в декорацията им е предвиден и воден кът, съставен от малко езерце, фонтанче или дори кладенче. Съобразно свободното място, неговата големина може да бъде различна и да е декорирано, така че да се вписва в общия фон. Най-красива изглежда употребата на подходящи камъни или ефектни каменни плочи.

Как да добавим допълнително удобство и комфорт?

За да се повиши удобството и комфортът от употребата на двора и градината, към вече направената декорация, могат да се добавят различни принадлежности. Такива са например ратановите градински мебели, които са леки, удобни, красиви и не много скъпи. Важно е масата и столовете да са от един комплект и да са направени в една стилистика. Обикновено съвременните решения за градина са оборудвани с допълнителни омекотяващи подложки, което прави дори и продължителното седене върху тях истинско удоволствие.

Разбира се, мястото за разполагане на градинските мебели отвън трябва да е предвидено в плана и разпределението на свободната площ в градината. За предпочитане е мястото да е на сянка, където да си почивате в летните горещини и да се наслаждавате на декорацията на двора. За да стане почивката още по-приятна и комфортна, необходимо е да изберете правилно градинските ратанови мебели. В този случай, обърнете внимание на:

  • Комфортът - при избора, непременно изпробвайте комфорта, който осигуряват харесаните от Вас мебели. Както споменахме, те трябва да притежават поне подходящи омекотяващи подложки;

  • Функционалността - проверете от какъв материал са направени. Той трябва да е лек и да позволява бързото прибиране на оборудването при валежи. Добра идея ще бъде, ако столовете могат да се поставят под масата, което ще освобождава допълнително пространство, когато мебелите не се използват;

  • Имат ли нужда от поддръжка и каква - идеалният вариант е липсата на каквато и да е необходимост от поддръжка, особено ако свързвате лятото с цялостен релакс и липса на всякаква работа.

Ако мястото го позволява, винаги можете да добавите и допълнителни екстри за повишаване на комфорта в двора и градината като използвате например хамаци. Те са много подходящи за следобедна дрямка или четене на книга под дебелата сянка.

В допълнение, можете да предвидите и допълнително красиво сияйно осветление към декорацията, използвайки специалните градински лампи, които са защитени от влагата. Така, дори и вечерно време, дворното пространство ще изглежда магическо и много романтично за вечеря навън.

 


Почивката на село, а дори и животът там, вече са по-предпочитани от преди, особено ако направим срав