Мини градина от сукуленти

28/02/2019, 14:22:15
Оценка 5 от общо 2 гласа
28/02/2019
Тагове:
Мини градина от сукуленти

Сукулентните растения имат способността да задържат водата в себе си – в листата, стъблото или корените. Те са много устойчиви на условията на околната среда, особено на суша, силно слънце и висока температура. Нуждаят се от много рядко и оскъдно поливане. Това ги прави много лесни за отглеждане и предпочитани от неопитни цветари или хора с ограничено свободно време.

Сукулентните растения са подходящи за алпинеуми, скални кътове, цветни аранжировки в контейнери, флорариум, или за създаване на мини градинка в саксия.

Най – често използваните сукуленти са: семпервивум, ешеверия, еониум, седум, кактус, алое, агаве, граптоверия, каланхое, красула и други. Когато избирате сукулент гледайте внимателно за здравословното състояние на растението. Следете за деформации и петна по листата, огледайте добре и почвата. При здравите растения листата трябва да започват от основата на розетката.

Мини градинката от сукуленти може да бъде направена в саксия, интересен керамичен съд, стъклена кана, чаша или дори малък аквариум за рибки.

Подходящата почва за мини градина от сукулентни е пясък, смесен с дребни камъчета, едър чакъл, торф и горска почва. За да подсилите декоративният ефект може да добавите аксесоари като малки керамични фигурки на животни или градински джуджета, пейка, люлка, интересни камъни.

Сукулентните с мъхести листа и стъбла се нуждаят от много светлина, докато тези с бледозелени и гладки листа могат да виреят и на сянка.

През лятото повечето сукуленти се нуждаят от поливане веднъж на 7 дни с малко количество вода. През есента и пролетта поливането е през 10 дни, а през зимата растенията спокойно може да издържат и 30 дни без поливане.

Мини градинките от сукуленти са чудесна украса за дома, офиса, вилата. Те могат да внасят свежест и колорит на бюрото, секцията в дневната, перваза на прозореца или балкона. През лятото могат да се изнесат в двора. Много креативна идея е да създадете градинската в стар дънер. Растенията изглеждат много естествено и красиво на фона на натуралното дърво. Каменните контейнери също са подходящи. Голям стъклен свещник или купа пък са отличен вариант за работното място или за модерна всекидневна.


Сукулентните растения имат способността да задържат водата в себе си – в листата, стъблото или