Колумнея - цъфтящи златни рибки

11/12/2019, 10:09:39
Оценка 5 от общо 2 гласа
11/12/2019
Колумнея - цъфтящи златни рибки

Колумнея (Columnea) е невероятно ефектно растение, представляващо водопад от ярки цветове, наподобяващи златни рибки. Родът включва около 200 пълзящи, храстовидни и тревисти, епифитни растения, произхождащи от тропиците. В родината си те се прикрепват към други растителни видове – дървета, но без да паразитират върху тях. Напоследък са селекционирани нови хибриди, подходящи за стайно отглеждане, което предизвиква голям интерес у запалените цветари заради необичайния и силен декоративен ефект на цветето.

Колумнея има тъмнозелени, малки листа, които са винаги насочени към светлината. Цъфти в ярки цветчета, обагрени в жълто, оранжево и червено, чийто форма и нюанс наподобяват на златни рибки. Визуалния ефект се допълва от вертикалното разположение на цветчетата, които гледат винаги нагоре и създават усещане, че „рибките изскачат от водата“.

Повечето видове цъфтят от края на зимата до началото на лятото, но има и целогодишно цъфтящи хибриди.

Повечето градинари намират колумнеята за капризна и трудна за отглеждане. По-претенциозни са видовете с мъхести листа.

Растението изисква специфични условия, наподобяващи тропическия климат, от който произхожда.

Място и светлина

Растението е светлолюбиво, но не понася преки слънчеви лъчи. Би се чувствало добре на източен прозорец или в краен случай на такъв със северозападно изложение. Така ще получава светлина по няколко часа на ден, но не в часовете, в които слънцето е най-силно. На изцяло северно или североизточно изложение има риск да ѝ е тъмно.

Ако искате да отглеждате цветето в стая с южно или западно изложение, дръжте го по-далеч от прозореца, а през лятото, в следобедните часове осигурете леко засенчване.

Колумнея не понася течение, преместване и резки колебания в температурата. През лятото, най-добър декоративен ефект достига при температури от 25-30 градуса. През зимата за около 6 седмици (в периода декември-януари) е добре да я оставите при температура 15-17 градуса и да намалите поливането. Тази почивка ще помогне за по-обилен цъфтеж след това. През останалото време от годината вирее при нормални стайни температури.

Поливане и влажност на въздуха

Растението има умерена нужда от вода. Поливане веднъж седмично му е достатъчно, през лятото може малко по-често, а през зимата – дори още по-рядко. Оставяйте почвата леко да изсъхва между отделните поливки.

Влажността на въздуха обаче е важна за растението като можете да я осигурите като поставите саксията върху мокри камъчета. Може да пулверизирате въздуха около растението, но не пръскайте директно листата му.

Почва и торене

Колумнея предпочита слабокисели почви с пропусклива структура. Подходяща смес е: листовка, торф, едър речен пясък. Съдовете трябва да са широки и плитки, с добър дренаж. По време на цъфтеж благоприятно се отразява подхранването с течни торове 1-2 пъти месечно.

Пресаждане и размножаване

Пресаждането се прави когато саксията отеснее – веднъж на 2-3 години, след цъфтежа.

След прецъфтяване стъблата се изрязват на половина, за да се предизвика по-добър растеж. Прищипването на връхчетата на леторастите стимулира разклоняването.

Вкоренява се чрез връхни и стъблени резници през цялата година. Необходими са ви резници с дължина 7-10 см. (най-добре е да ги вземете веднага след цъфтежа), отстраняват се долните двойки листа. Резниците се вкореняват във вода за около 15-20 дни, като съда се покрива с полиетилен. Може да се извърши размножаване и чрез семена, но е по-трудно. Те се засяват повърхностно, в субстрат от торф и пясък под стъкло или полиетилен, като се поддържа температура от 25 градуса и лека влажност на почвата.

Проблеми и вредители

Колумнея може да бъде нападната от акари, белокрилки и листни въшки.


Колумнея (Columnea) е невероятно ефектно растение, представляващо водопад от ярки цветове, наподобяв