Карпобротус - красиво, малко познато растение

18/02/2019, 15:27:46
Оценка 5 от общо 3 гласа
18/02/2019
Тагове:
Карпобротус - красиво, малко познато растение

Карпобротус (Carpobrotus edulis), наричан още Хотентотска смокиня е растение, което произхожда от Южна Африка. Родът наброява около 25 вида. Растенията са многогодишни с височина около 30 см. засадени в градината могат да образуват плътен килим. Стъблата им са пълзящи, а листата – месести, като цветът им варира от зелено до бордо, в зависимост от условията на отглеждане. Цветовете са едри с диаметър до 15 см. наподобяват на астри или маргаритки.

Растението цъфти в розово, жълто или бяло. Цветовете се отварят рано сутрин и се затварят вечер. Цъфтежът е през пролетта за около 20 дни, но при добри условия може да продължи и през лятото.

След цъфтежа се формират плодове с диаметър до 4 см. съдържащи множество дребни семена, подобно на смокинята. Плодовете на някои видове са ядливи.

Растението обича песъчливи почви, вирее главно на крайбрежни и блатисти райони. Може да се отглежда на открито в страни със Средиземноморски климат. В България може да се отглежда в саксии, които през зимния период се внасят в хладно помещение с температура около 10 градуса. В по – топлите райони на страната може да се отглежда на открито в лехи и алпинеуми като се мулчира и се покрива през зимата с цел защита.

Растението е светлолюбиво и има нужда от слънчево място. Издържа на високи температури и засушаване. Полива се умерено, а през зимата – оскъдно.

Може да живее на всякакви почви, включително и на бедни, песъчливи или каменисти.

Карпобротус се размножава чрез семена или резници. Семената се засаждат през пролетта или есента в лека и влажна почвена смес. Съдът, в който се засаждат семената се покрива със стъкло или полиетилен. Държи се на светло място, при температура около 25 градуса. Семената поникват за около 10 дни.

За размножаване чрез резници се използват такива с дължина около 20 см. те могат да се вкоренят през лятото, на открито.

Освен като почвопокривно, растението може да се отглежда и във висящи кошници. Изглежда много красиво и в градински вази. Добре се вписва в алпинеуми и скални кътове.


Карпобротус (Carpobrotus edulis), наричан още Хотентотска смокиня е растение, което произхожда от Юж