Живият плет се засажда от ноември до април

04/11/2020, 11:00:12
Оценка 5 от общо 2 гласа
04/11/2020
Тагове:
Живият плет се засажда от ноември до април

От началото на ноември до началото на април е най-подходящия период за засаждане на живи плетове. Най-популярните видове за целта са: чемшир, туя, кипарис, чашкодрян, птиче грозде, спирея, хортензия, люляк, форзиция, винка, вайгела и други.

За живият плет може да изберете едноредова или многоредова схема на засаждане. При едноредово засаждане може да не постигнете желания обем и плътност или това да се случи след доста време в зависимост от вида и темпа на растеж на избраното растение. Едноредовия жив плет е по-икономичен и е отлично решение за озеленяване вилата или къщата на село.

Двуредовата схема е за предпочитане ако се цели гъстота и обем. Жив плет с три или повече редове се прави много рядко като в такъв случай трябва да се оставят проходи между растенията, през които да се извършват резитбите.

Изборът на конкретно растение зависи от особеностите на терена, състава на почвата и възможността за обгрижване. Както и разбира се от желания декоративен ефект.

Лигуструма (птиче грозде) е може би най-популярното растение за жив плет. Листата му обаче опадват през есента. Чемширът също е много предпочитан, но има относително бавен растеж.

Чашкодряна е добър вариант за красив, вечнозелен жив плет. Много устойчив и естетичен е и живият плет от лавровишна.

Различните видове котонаестер също са много предпочитани най-вече за създаване на компактни, ниски живи плетове.

Иглолистния жив плет най-често се изгражда от туя, лъжекипарис, различни сортове хвойна.

Схемата на засаждане също зависи от избрания вид. Ниските храсти обикновено се засаждат в двуредови схеми с разстояние между редовете и вътре в реда 10-20 см. При средно високите храсти може да се използва едноредова или двуредова схема с разстояние 20-40 см.

Дървесните видове обикновено се засаждат едноредово на 40 до 100 см. разстояние.

Преди засаждането се изкопава дупка с подходяща ширина и дълбочина. Растенията се засаждат по опънат канап за да се гарантира естетичния вид на плета.

След засаждането всички растения се подрязват ниско за да се предизвика разклоняване и бърз растеж.


От началото на ноември до началото на април е най-подходящия период за засаждане на живи плетове. На