Защо божурите не цъфтят?

09/03/2022, 16:57:17
Оценка 5 от общо 2 гласа
09/03/2022
Тагове:
Защо божурите не цъфтят?

Божурите са едни от най-атрактивните градински растения, благодарение на разкошните си, буйни и ароматни цветове. Понякога обаче, божурите не цъфтят или пък цъфтежът е твърде слаб.

Кои са най-честите причини за липса на цъфтеж?

Вкорененото растение е твърде слабо

Ако коренището е слабо и бедно, на божура ще му трябват около 3 години за да се развие достатъчно и да цъфне.

Нуждаят се от подмладяване

Ако повече от един сезон божурите не цъфтят, вероятно имат нужда от подмладяване. Това може да се случи ако са прекарали повече от 4-5 години на едно място без пресаждане и са се изтощили. Коренището трябва да бъде извадено от почвата, прегледано и да бъдат отстранени всички загнили, стари и изтънени части. Разделете корените като запазите само силните и здравите от тях. През септември ги засадете на ново място.

Неправилно засаждане

Най-подходящото време за засаждане на божурите е през есента. Ако ги купите на пролет, засадете ги в големи саксии или сандъчета в богат на хумус субстрат с неутрално-кисела реакция и ги оставете на балкона. В края на летния сезон е време да ги засадите на постоянно място в градината. Ямата за засаждане трябва да бъде с размери 60х60х60 см. Поставете в нея оборски тор или компост и засадете растенията.

Неподходящо местоположение в градината

Ако божурът е засаден на място с пълна сянка, то цъфтежът му ще бъде слаб. Не бива да се засажда и прекалено близо до дървета, тъй като освен липса на светлина ще страда и от бедна почва и недостатъчна влага.

Грешки при наторяване

Както липсата на торове, така и прекаляването с тях е вредно за божурите. Правилното подхранване ще осигури свеж вид и ефектен цъфтеж. Първото подхранване се прави още през март, веднага след стопяване на последния сняг. Използват се азотно-калиеви торове – 10-15 г азот и 10-20 г калий на храст.

Второто наторяване се прави в периода на формиране на пъпките и трябва да се състои от азот – 10-15 г на храст, фосфор – 15-20 г и калий – 10-15 г.

Третото подхранване се извършва 2 седмици след прецъфтяване когато се залагат пъпките за следващия сезон. Използвайте торове, съдържащи фосфор – 15-20 г и калий – 10-15 г. Не внасяйте азотни торове след преминаване на цъфтежа.

Болести и вредители

Божурът страда от сиво гниене, кладоспориоза, поражения от нематоди, вирусни заболявания. Всички те оказват влияние върху състоянието на растението, забавят растежа му, влошават цъфтежа, а може дори да унищожат напълно божура. Борбата с тези заболявания изисква драстични мерки, които се изразяват в правилно и пълно третиране с подходящи препарати. Ако лечението не започне на време ще се наложи унищожаване на засегнатите растения и щателна обработка и дезинфекция на почвата преди засаждане на следващите екземпляри.

Неправилно поливане

Божурите се поливат обилно, но рядко – веднъж на 2 седмици. Единствено през най-горещите летни дни може да поливате малко по-често, но не всеки ден. Един възрастен храст има нужда от 15 до 30 литра вода.

Лоши климатични условия

Метеорологичните условия влияят на състоянието на растенията и могат да възпрепятстват цъфтежа им – обилни дъждове по време на образуването на пъпки, прекалено сухо и горещо време, което води до прегряване на растенията.

Съвети за обилен цъфтеж на божурите

За да предотвратите повечето от изброените неприятности, спазвайте на-важните условия за пищен цъфтеж:

  • Засаждайте само здрав, висококачествен разсад – ако растенията, които се купили са некачествени, слаби или болни, нищо няма да помогне за поява на ефектен цъфтеж.
  • Изберете слънчеви, неветровити места с плодородна почва с неутрална към леко кисела реакция за засаждане на растенията.
  • Отстранявайте редовно плевелите и следете за признаци на заболявания и вредители. При първи симптоми, реагирайте веднага преди да е унищожено цялото растение.
  • Спазвайте правилата за оптимално поливане и подхранване на божурите, изброени по-горе.
  • Аерирайте почвата – застоялата вода в близост до коренището може да доведе до загниване. Затова след обилен дъжд, използвайте подходящо гребло за обработка на почвата и разрохкайте внимателно, така че да осигурите добър дренаж и кислород.
  • Пресаждайте и подмладявайте растението на всеки 5 години, но не по-често. Премахвайте прецъфтелите цветове, но не и листата. Когато си вземате рязан цвят, не намалявайте прекалено много от стъблата.


Божурите са едни от най-атрактивните градински растения, благодарение на разкошните си, буйни и аром