Пролетно засаждане на лалета

18/02/2020, 16:01:44
Оценка 5 от общо 2 гласа
18/02/2020
Тагове:
Пролетно засаждане на лалета

Подходящото време за засаждането на лалетата е през есента, ако по някаква причина обаче сте пропуснали да го направите тогава, може да засадите луковиците и на пролет – през март.

За пролетно засаждане на лалетата съществуват два варианта:

Вариант 1 – засаждане на напълно зрели луковици – така ще може да се радвате на цъфнали лалета още тази пролет, но този вариант изисква малки допълнителни усилия.

Вариант 2 – засаждане на луковици по традиционния метод, при който растенията ще цъфнат следващата година.

Засадените, през пролетта лалета, ще цъфнат малко по-късно и не толкова обилно в сравнение с растения, засадени през есента, но това има и своите предимства – така ще се радвате по-дълго на цвят в градинската леха.

Засаждането на луковиците през пролетта се извършва възможно най-рано когато времето позволява. Най-добрия вариант е да засадите луковиците в контейнери още в края на зимата и да ги прехвърлите на постоянно място когато се затопли.

Избор на почва и място

Почвата на лалетата трябва да е богата на хумус, пясъчно-глинеста, с неутрална реакция. Ако почвата в градината ви е тежка и глинеста, преди засаждането я подобрете като внесете речен пясък, торф и оборски тор. Ако почвата е твърде кисела добавете натрошени яйчени черупки и варовик за да неутрализирате киселата реакция.

Изберете място, защитено от вятър.

Избор и обработка на луковиците

За да се радвате на ранен и красив цъфтеж изберете луковици с диаметър поне 5 см и повече, без повреди по тях. Преди засаждане дръжте луковиците в хладилник цяла нощ, след това ги потопете в слаб разтвор на калиев перманганат за половин час като профилактика срещу гъбични заболявания.

Засаждане

Изберете ниско сандъче, напълнете го с подходяща почва и засадете луковиците близо една до друга. Покрийте ги със слой почва около 5 см. след това при засаждане на растенията в градината луковиците вече ще са покарали.

Луковиците могат да бъдат засадени и директно в земята. Почвата се разрохква на дълбочина до 20 см. добавят се едър пясък и хумус за подобряване на качествата й и за постигане на по-добра аерация. Дупките трябва да са дълбоки 8-10 см. и на разстояние 10-15 см. една от друга в зависимост от големината на луковиците. Не притискайте силно луковиците, а внимателно ги поставете в почвата.

Торене

Непосредствено след поникване наторете лалетата с азот -30 гр, калий – 20 гр, фосфор – 30 гр. на 10 л. вода. Повторете наторяването преди цъфтежа.


Подходящото време за засаждането на лалетата е през есента, ако по някаква причина обаче сте пропусн