През юли и август подгответе разсадите от летни цветя

11/07/2018, 08:45:07
Оценка 5 от общо 2 гласа
11/07/2018
Тагове:
През юли и август подгответе разсадите от летни цветя

Лятото е най – подходящото време за размножаване на растения чрез вкореняване на резници. Сега е моментът да си произведете нови растения от многогодишни цветя и цъфтящи храсти.

За целта ще ви трябват:

- Остър нож

- Малки саксийки

- Почва, бедна на хранителни вещества

- Полиетиленово фолио

Вземете резниците от едногодишен летораст, който няма странични клонки и по който има само листа и цветни пъпки. Отрежете резник от 10 до 15 см. или намалете връхния летораст до тази дължина. Разрезът трябва да бъде направен с чист и остър нож. Добре е преди употреба ножът да се обработи с вряла вода или спирт за дезинфекция.

Отрежете долните листа за да не гният по – късно в почвата. В случай, че резниците имат много големи листа (например хортензията) те трябва да бъдат намалени наполовина. Ако има цветни пъпки или цветове – те също се премахват.

Има няколко популярни варинта за вкореняване на резници.

Традиционният начин е следният:

Предварително подготвените малки саксийки или сандъчета напълнете с бедна на хранителни вещества почва. Може да си я приготвите сами като смесите чист речен пясък и обикновена градинска почва в сътоношение 1:1. Почвата трябва да е водопропусклива.

След като напълните саксийките с почвата, поставете в тях резниците. Полейте с хладка вода и добре трамбовайте почвата. След засаждането дръжте саксийките на шарена сянка, на място, защитено от вятър и ги покрийте с перфорирано полиетиленово фолио. Поливайте редовно с малки количества вода и не допускайте пресушаване на почвата.

Ако имате подходяща малка орнажерия може да поставите саксйиките в нея. Важно е да има възможност за проветрение. Там те трябва да останат за период от две до три седмици. Най – подходящата температура за вкореняване на резниците е между 20 и 30 градуса.

След като се появят първите нови листа отстранете полиетилена или покрива на оранжерията. Появата на нови листа означава, че вкореняването е успешно. Младото растение може да бъде прехвърлено в друг, не много голям, съд с обикновена почва.


Лятото е най – подходящото време за размножаване на растения чрез вкореняване на резници. Сега