Как да създадем жив плет от лигуструм

15/07/2020, 15:05:39
Оценка 4.5 от общо 6 гласа
15/07/2020
Тагове:
Как да създадем жив плет от лигуструм

Лигуструма известен още като „птиче грозде“ е един от най-непретенциозните и лесни за отглеждане, храсти. Той е бързорастящ, устойчив и се чувства чудесно при нашите климатични условия. Цъфти през лятото с дребни кремаво-бели цветчета. Съществуват няколко сорта лигуструм, с различно оцветяване и окраска на листата.

Някои по-популярни сортове са:

  • Ligustrum Ovalifolium Hassk – вечнозелен храст с много гъсти клони, който може да достигне височина до 3 метра. Ражда червени плодчета. Много подходящ е за вечнозелен жив плет, но се чувства по-добре в по-топлите райони на страната.
  • Ligustrum Japonicum Thunb – японски лигуструм – достига височина до над 4 метра. Има дълги, лъскави, тъмнозелени листа. Цъфти през август.
  • Ligustrum Ionandrum Diels – храст с много дребни листа, идеален за оформяне на топиари. Подходящ е и за отглеждане в саксия.

Лигуструмът е непретенциозен към мястото и почвата, може да расте навсякъде. Обича слънцето, но понася и шарена сянка. Добре му се отразяват честите, оформящи резитби.

Защо да изберете лигуструм за жив плет?

  • Расте бързо и на гъсто, прикрива добре двора;
  • Не е претенциозен по отношение на почвата и местоположението си;
  • Сухоустойчив е;
  • Издържа на ниски и високи температури;
  • Понася много добре резитбите и може да се оформя често;
  • Засажда се лесно;

Как се прави жив плет?

1. Преди засаждането потопете корените на растенията за 24 вода. Ако посадъчния материал е свеж, тази стъпка може да се пропусне;

2. Растенията се поставят в предварително изкопана яма;

3. Корените се покриват с почва и се уплътняват добре;

4. Полива се обилно с вода;

5. Подравнете с ножица храстите. Може да премахнете малко от височината с цел сгъстяване;

За едноредов жив плет растенията се засаждат на 20 см. едно от друго. За двуредов жив плет растенията се засаждат на 20 см. шахматно. Двуредовия метод е препоръчителен ако искате да получите по-гъст плет за по-кратко време.

Най-подходящото време за засаждане е в ранна пролет (през март) и есента (септември-ноември). Растения, закупени в контейнери може да се засадят и през останалото време на година, стига почвата да не е замръзнала.

Лигуструма понася много добре резитбите. През активния сезон от април до септември може да се подрязва на всеки 4-6 седмици, тъй като расте много бързо. Подстригвайте до достигане на желаната височина. Подрязването трябва да се прави не под прав ъгъл, за да може долната част на живия плет да бъде малко по-широка от горната, с цел равномерно осветяване от слънцето. След достигане на желаната височина и гъстота, подрязването се прави с цел оформяне и освежаване.


Лигуструма известен още като „птиче грозде“ е един от най-непретенциозните и лесни за от