Градински растения, които издържат на всякакви условия

20/07/2018, 14:26:44
Оценка 5 от общо 4 гласа
20/07/2018
Градински растения, които издържат на всякакви условия

Ако почвата в градината ви е бедна, песъчлива, дворът ви е сенчест, ветровит или пък нямате достатъчно време да се грижите редовно за зеленината в него не се отказвайте от идеята си за отглеждане на цветя. Има градински растения, които не се нуждаят от почти никакви грижи и растат добре при всякакви климатични условия.

Хоста

Представлява многгодишно тревисто растение, образуващо гъста приземна туфа. Притежава ефектна листна маса с висока декоративна стойност. Хостата е изключително непретенциозна към условията на отглеждане. Чувства се чудесно на сянка, издържа на засушаване. Изглежда много ефектно засадена под големи дървета, в тъмните кътчета на двора както и в близост от водна площ.

Тлъстига

Представлява вечнозелено тревисто сукулентно растение. Листната й маса създава ефектен плътен килим. Може да расте при всякакви условия, включително на скалисти, каменливи и песъчливи места. Напълно зимоустойчиво растение. Обича слънцето, но може да живее и на полусянка, издържа на засушаване. Много подходящо растение за скални кътове и алпинеуми, покривни градини, както и за екстремно горещи и сухи участъци.

Армерия

Вечнозелено многгодишно растение, образуващо красиви туфи. Напълно зимоустойчиво. Предпочита слънчеви места. Устойчиво за засушаване.

Рудбекия

Цъфти през цялото лято в ярки жълти цветове. Може да се отглежда самостоятелно или в групи с други декоративни видове. Обича слънчеви места. Няма претенции към почвата, издържа на засушаване.

Ехинацея

Растението цъфти с атрактивни цветчета от средата на лятото до есента. Ароматно медоносно растение, привлича пчели и пеперуди в градината. Не е притенциозна към почвата, обича слънцето и издържа на суша.

Салвия

Градинският чай представлява полухраст със силен аромат, отглежда се като декоративни растение, билка и подправка. Цъфти през юни – юли с лилави, дребни цветчета. Подходяща е за засаждане в цветни групи, в скални кътове, край бюрдюри както и в сандъчета на терасата. Отглежда се много лесно, издържа на всякакви условия.

Невен

Изключително невзискателно цвете, расте на всякаква почва, може да се отглежда както на слънце, така и шарена сянка. Подходящ е за засаждане в цветни лехи, както и около градинската пътека.

Мащерка

Красиво растение с характерен силен аромат, използвано като билка и подправка. Предпочита слънчево място, жегите не я плашат, издържа на засушаване и студ.

Хойхера

Тревисто вечнозелено растение. Хойхерата е изключително непретенциозна. Може да вирее на плътна сянка, шарена сянка, както и на места с няколко часа слънчево греене на ден. Издръжа на засушаване. Подходяща е за алпинеуми, скални кътове, за декорация на бордюри, отлично се съчатава с хоста и папрати.

Тис

Вечнозелено растение, което може да бъде оформено като храст или дърво. Вирее отлично на сянка, понася студа и не изисква сериозни грижи. Може да се използва за направата на жив плет или да се засади в скалния кът.

Калдаръмче

Непретенциозно дребно растение, което цъфти през цялото лято в разнообразие от багри. Издържа на суша и горещина, няма претенции към вида на почвата.

Турта

Едногодишно тревсито растение, изключително непретенциозно. Обича слънцето, но може да живее и на лека сянка. Издържа на суша и високи температури.


Ако почвата в градината ви е бедна, песъчлива, дворът ви е сенчест, ветровит или пък нямате достатъч