Декоративни бордюри за цветни лехи

31/03/2022, 12:19:17
Оценка 5 от общо 2 гласа
31/03/2022
Тагове:
Декоративни бордюри за цветни лехи

Бордюрът очертава границите на цветната леха, придава ѝ завършен вид и акцентира върху красотата ѝ. Той може да бъде направен от различни материали, дори от живи растения и ще подчертае чара на градинската леха. На пазара се предлагат готови ограничителни ленти , направени от полипропилен, но не е нужно да разчитате само на тях. Ако развихрите въображението си, ще видите, че има много креативни варианти, които пасват на вашия двор.

Жива зелена ограда

Живият плет се използва основно като ограда на двора, но ниският такъв може да се превърне в чудесен бордюр за цветните лехи. Използва се най-често чемшир, който е лесен за оформяне и поддръжка. Зелената ограда е в чудесна хармония с цъфтящите растения.

Естествен камък

Каменния бордюр се вписва чудесен в градинския пейзаж. Камъкът се среща естествено в природата и подобно ограждение е точно на мястото си. Ако харесвате рустикалния или испански стил за градината, то бордюрът от естествен камък е точния избор за вашата леха.

Габиони

Габионите са ефектни, елегантни и екологични. Не е чудно, че намират все по-широко приложение в ландшафтния дизайн. С тяхна помощ може да създадете по-висока или по-ниска ограда на цветната леха, която изглежда нестандартно и модерно.

Керамични плочки

Интересна ограда ще получите от плочките, останали след ремонт или купени специално за целта. Може да изберете семпли, едноцветни плочки, такива имитиращи естествен камък или дърво или пачуърк плочки, които ще направят лехата още по-цветна и ефектна.

Тухли

Тухлите са подходящи за ограждане на цветните лехи, тъй като стоят естествено и красиво в градината. За по интересен ефект може да ги подредите вертикално, леко наклонени като домино.

Дървени дъски

Без съмнение най-естествено изглеждащата граница на цветната леха е изработена от дърво. С негова помощ получавате хармонично изглеждащата градина, в която всеки детайл е на мястото си. Дъските могат да бъдат в различна форма и височина, в зависимост от ефекта, който търсите. Само не пропускайте да обработите дървото с подходящ импрегниращ продукт.

Плетена ограда

Още една оригинална идея, която чудесно се вписва в градинския пейзаж е плетен бордюр от върбови или бамбукови клонки. Може да откриете готови изделия по магазините или да си направите сами.

Бетонни блокчета

Евтин, практичен и здрав бордюр ще получите от бетонни блокчета. Той обаче е добра идея в случай, че цветната леха, граничи с пътека, която също е от бетон. В противен случай ще стои неестествено, изграден около зелена площ.


Бордюрът очертава границите на цветната леха, придава ѝ завършен вид и акцентира върху красотата ѝ.