11 едногодишни, непретенциозни цветя за градината и терасата

19/07/2021, 10:22:10
Оценка 5 от общо 2 гласа
19/07/2021
Тагове:
11 едногодишни, непретенциозни цветя за градината и терасата

Едногодишните цветя обикновено са непретенциозни, с пищен цъфтеж, ярки багри и красят терасата, верандата или дворът ни през целия сезон.

Виола

Виола или теменуга е едно от най-популярните цветя за балкона, градината или верандата. Може да се отглежда като едногодишно или двугодишно растение. Прихваща се от семена или резници през есента или зимата. При подходящи условия започва да цъфти през пролетта и лятото на следващата година. Тогава може да се пресади в по-широка саксия или сандъче на перваза. Почвата трябва да е с богато съдържание на хумус, а поливането – умерено. Може да вирее на слънце или полусянка.

Мирабилис

Мирабилис е интересно и нестандартно растение, наречено още нощна красавица, тъй като цветовете му се отварят основно привечер или при мрачно време. У нас се отглежда като едногодишно растение във формата на полухрастче с височина до 50 см. Цъфти в едноцветни или пъстри цветове, в зависимост от сорта. Баграта е разнообразна, основно в жълто, розово, цикламено, червено и много рядко в бяло. Цъфтежът започва от юни и продължава до късна есен. Растението обича богата и влажна почва, слънчево място и не може да понася студ и течение.

Космос

Космос е едногодишно растение, което започва да цъфти от юни и продължава до първите слани през октомври. Предпочита слънце или полусянка. Лесно се размножава чрез семена. Много подходящ е за неопитни градинари, тъй като е изключително непре тенциозен. Обича бедна, песъчлива почва и умерено до рядко поливане. Добре е прецъфтелите цветове да се отстраняват, тъй като това удължава цъфтежа.

Калдаръмче

Калдаръмчето цъфти с нежни цветове с приятен копринен оттенък, в богата гама от нюанси. Цъфтежът започва през май и продължава до октомври като цветовете се отвратят само през слънчевите дни. Обича светлината и издържа на засушаване. Полива се веднъж седмично. Засажда се в добре отцеждащи се, песъчливи почви.

Тагетес

Тагетес е едно от най-популярните едногодишни растения, подходящи за цветни лехи, бордюри или сандъчета на терасата. Цветето е непретенциозно, устойчиво на суша и слънчеви лъчи.

Колеус

Копривката обича светлината, но не и директните слънчеви лъчи. Нуждае се от редовно поливане, а ежемесечното подхранване ѝ се отразява добре. Размножава се лесно чрез резници.

Астра

Едногодишната астра, наречена още богородичка е едно от най-красивите есенни цветя. Цъфти най-обилно през септември в разнообразие от цветове. Расте най-добре на плодородни, хумусни почви и открити слънчеви места.

Целозия

Красиво цвете с ярки цветове, наричано още „Петльов гребен“ или „Горящ пламък“. Подходящо е за цветни лехи и сандъчета. Обича редовното поливане, в сутрешните часове. Почвата не бива да пресъхва. Размножава се чрез семена.

Вербена

Вербена краси градината, верандата или балкона ни от пролетта до късна есен без да изисква много грижи. Има шарени сортове, както и каскадни, подходящи за висящи кошници. Обича слънчеви места, лека и влажна почва. Може да се размножава чрез семена или резници.

Кученце

Закачливото, пъстроцветно кученце е едно от най-обичаните цветя в българските градини. Може да се отглежда както като едногодишно така и като многогодишно растение. Обича пряката слънчева светлина и цъфти обилно през цялото лято. Размножава се чрез семена през февруари-март.

Петуния

Несъмнено, най-популярното и любимо едногодишно цвете за верандата или балкона е петунията. Тя обича светлината и се чувства отлично на източна или южна тераса. Не понася течение и има нужда от отлично дренирана почва. Нуждае се от редовно и обилно поливане. Добре ѝ се отразява подхранването с универсални течни торове.


Едногодишните цветя обикновено са непретенциозни, с пищен цъфтеж, ярки багри и красят терасата, вера