Растения - алтернативи на тревните смески

13/08/2018, 13:52:32
Оценка 4.7 от общо 3 гласа
13/08/2018
Растения - алтернативи на тревните смески

Ако нямате време да се грижите за райграса вижте тези алтернативни растения, подходящи за моравата

Перфектно поддържаните тревни площи придават стилен и привлекателен вид на градината, но изискват време и усилия. Освен стандартните тревни смески обаче има много почвопокривни растения, по които може да се ходи и не изискват толкова чести грижи.

Детелина

Детелината е много практичен избор са озеленяване на двора. Тя образува красив, плътен килим и е много устойчива на утъпкване. Детелината почти не се нуждае от косене, тъй като спира да расте щом достигне определена височина. Тя има свойството да улавя азота от въздуха и да го освобождава в почвата като по този начин подобрява нейния хранителен състав и подпомага растежа на околните растения. Затова и е най – добре около нея да засадите зеленчукови насаждения.

Детелината е непретенциозна към състава на почвата и издържа дълго време на суша, което я прави много по – лесна за поддръжка от райграса, спестява време и разходи и няма нужда да се притеснявате за свежестта на моравата докато сте на почивка. Устойчива е също така и на студ.

Троскот

Представлява ниска трева, която образува гъст и фин тревен килим. Отлична алтернатива е на традиционните тревни смески. Има силна устойчивост на засушаване, непретенциозен е към почвата и е добро решение за озеленяване на площи с минимална поддръжка, както и на такива с не добър състав на почвата.

Има един съществен недостатък на тази трева – през есента и зимата пожълтява и това намалява декоративния й ефект. Поради тази причина троскота е подходящ за озеленяване основно на летни вили.

Пълзящо срещниче

Многогодишно тревисто растение, което издържа на всякакви условия. Може да вирее на сенчести места, в сухи и неплодородни почви. Подходящо е за озеленяване на склонове, между камъни, около дърветата. Разраства се бързо, напълно зимоустойчиво е.

Червена власатка

Нискорастяща трева, образуваща много плътен и еластичен килим. Издържа на засушаване, силно зимоустойчива е, може да вирее в бедни и сухи почви.

Много издръжлива е на утъпкване.

Азарум, копитник

Многогодишно тревисто растение, напълно зимоустойчиво. Създава пълтно покритие на почвата. Подходящо е за сенчести места.

Многогодишна незабравка

Тревисто растение, зимоустойчиво е изключително непретенциозно. Ограничава растежа на плевелите. Предпочита сенчести места.


Ако нямате време да се грижите за райграса вижте тези алтернативни растения, подходящи за моравата